Nejen o tom, ale i o chystaném programu a novinkách letošního ročníku jsme si povídali s Petrou Hradilovou, ředitelkou Festivalu v ulicích.

Jaké novinky oproti loňsku přinese Festival v ulicích?

Tou první a zásadní je změna termínu konání. Festival se koná 15. a 16. července, což je úterý a středa. Na rozdíl od minulých ročníků, kdy byl festival součástí doprovodného programu Colours of Ostrava, je letos skutečně svébytnou přehlídkou, která ostravským „Barvám", které jsou na programu ve dnech 17. až 20. července, časově předchází. Věříme, že se tak Ostrava promění ve festivalové město na celý týden a stane se velkým lákadlem pro mnohé přespolní návštěvníky. Právě pro mimoostravské zájemce máme připravenu možnost ubytování ve stanovém městečku na Slezskoostravském hradě již od pondělí 14. července. Dalšími novinkami jsou rozšířené nabídky festivalu o sportovní či gastro zážitky a také Mezinárodní hudební konference Czech Music Crossroads.

Festivalová lákadla*Velkým lákadlem Festivalu v ulicích bude speciální průvod. Zúčastní se ho bubeníci, tanečníci, akrobati na chůdách či francouzská kapela Fanfaraï. Průvod půjde z Masarykova náměstí na Novou Karolinu, 16. července od 15 hodin.

*Další atrakcí bude taneční vystoupení Breakdance, o které se postarají tanečníci a akrobati na špičkové úrovni v čele s držitelem světového rekordu ve skoku na jedné ruce ve stojce, zapsaným v Guinnessově knize rekordů. Zajímavé budou určitě ukázky parkouru, populární aktivity, při které atleti překonávají městské a terénní překážky efektivním, ovšem naprosto dechberoucím způsobem.

V čem bude letos festival specifický?

Festival v ulicích vždy nabízel vedle hudebního programu i bohatý doprovodný program workshopy, dílny, interaktivní hry, hlavolamy. Mnozí Ostravané vědí, že Ostrava byla pro rok 2014 vyhlášena Evropským městem sportu. Právě tuto skutečnost reflektuje i Festival v ulicích v podobě projektu Barvy v pohybu. Část festivalu se promění ve sportoviště a hřiště, doslova jakousi venkovní tělocvičnu. Návštěvníci budou moci zhlédnout sportovní turnaje profesionálů, exhibiční show a sami si budou moci zasportovat. Nabídneme jim workshopy i možnost zapůjčit si sportovní náčiní a aktivně relaxovat. Podrobnou nabídku sportovních aktivit návštěvníci naleznou na webových stránkách Festivalu v ulicích www.festivalvulicich.cz.

A hlavní magnety, pokud jde o účinkující?

Hudební nabídka je opravdu pestrá mohu zmínit jména, jako jsou Ondřej Brzobohatý, Michal Hrůza, Adam Mišík, Ewa Farna & Vašo Patejdl s rozhlasovým Big Bandem Gustava Broma, Pavel Helan, Hentai Corporation, Pipes and Pints. Ani letos nebudou chybět zahraniční hvězdy těšit se můžete třeba na kosmopolitní kapelu z Francie Fanfaraï, nabízející originální kombinace dechovky, severoafrické hudby, jazzu, latiny a funku, na legendární polskou skupinu Orkiestra św. Mikołaja, která dokazuje, že lidová hudba se dá hrát i na starobylé akustické nástroje moderně. Z Polska k nám zavítá také smyčcový kvintet Vołosi, který předvede naoko hraný souboj tradice a klasiky Valachů. Návštěvníci se mohou těšit také na hudební smršť v podobě dýdžeje Clicka z Francie.

Kde všude se soustředí programová nabídka?

Novým dějištěm letošního Festivalu v ulicích se stává Trojhalí. V jedné části budou postavena dvě hudební pódia ArcelorMittal Stage a Nová Karolina Stage, kde se uskuteční hlavní hudební program. Ve druhé části se koná gastrofestival. Na zelených plochách mezi Trojhalím a obchodním centrem Forum Nová Karolina nabídne Hitrádio Orion Stage taneční a sportovní workshopy. Vytvořeny zde budou sportovní plochy, hřiště a atrakce, program pro děti. A to vše zpříjemní Live Jukebox. Zájemci si budou moci vybírat písně jako u klasického jukeboxu, ale na rozdíl od klasického jukeboxu jim vybrané skladby zahrají skvělí živí hudebníci. Doprovodný program je rovněž připraven v Jantarové ulici, ale také přímo v obchodním centru ve vybraných kavárnách či na terase. Masarykovovo náměstí se stane svědkem akrobatického představení Joana Cataly a právě z něj vyrazí tradiční festivalový průvod, v Cooltouru a klubu Marley jsou připraveny koncerty Czech Music Crossroads.

DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI K FESTIVALU

La Putyka i Joan CatalàTaké „nehudební" nabídka Festivalu v ulicích je letos velmi atraktivní. Návštěvníkům se představí soubor La Putyka, který patří ke špičkám moderního cirkusu, vynikající katalánský umělec Joan Català představí show kombinující prvky nového cirkusu, tance a divadla a těšit se můžete i na rodinnou inscenaci pouličního divadla japonského loutkáře a režiséra Noriho Sawy se šestimetrovou loutkou Vlkoryba.

Czech Music Crossroads

Pod tímto anglickým názvem se skrývá další novinka Festivalu v ulicích. Mezinárodní hudební konference Czech Music Crossroads. „Musím říci, že na tohoto nováčka kulturního dění v Ostravě jsem opravdu hrdá. Jedná se totiž o naprosto prestižní světovou záležitost. Czech Music Crossroads je nový showcasový festival, spojený s panelovými diskusemi. Jeho snahou je prezentace kvalitní a přesahové české hudební tvorby před zahraničními odborníky," vysvětluje Petra Hradilová, ředitelka Festivalu v ulicích. Podle jejích slov pozvání na tuto hudební konferenci přijala řada zahraničních osobností a odborníků zastupujících prestižní festivaly, booking agentury a média, a to skutečně napříč celým světem. Czech Music crossroads mají dvě části odborné panelové diskuse, které budou probíhat od 9 hodin v Multifunkční aule Gong, a také třicetiminutové koncerty vybraných kapel, které se uskuteční od 17 hodin v centru Ostravy v multikulturním centru Cooltour a klubu Marley. Obojí přitom bude přístupné veřejnosti. Podrobnější informace najdou zájemci na www.crossroads.colours.cz. 

Jak šmakuje Moravskoslezsko?Kromě sportu jsou pro návštěvníky Festivalu v ulicích připraveny také gastro zážitky, a to v podobě gastrofestivalu nazvaného Jak šmakuje Moravskoslezsko? Zájemci budou moci objevovat původní krajové recepty a pokrmy, těšit se mohou také na ukázky vaření, ochutnávky i soutěže. Provázet je bude známý kuchař a gurmán Ivan Vodochodský.