„Martínek je dítě, které se nám narodilo z lásky. Od začátku jsem plánoval, že budu u porodu, a vyšlo to! Byl to velmi příjemný šok v tom nejlepším slova smyslu," popsal své zážitky Martin Chodúr.

Narození jeho syna bylo také jedním z důvodů, proč vznikl následující rozhovor, v němž se zpěvák svěřil Deníku se svými pocity jako novopečený otec.

Prozradil i své další umělecké plány a hlavně hovořil o Valentýnském koncertě, který se bude konat 14. února v Domě kultury města Ostravy. 

Přesně na Nový rok jste se stal otcem. Jaké byly vaše první pocity?

Brzy ráno na Nový rok jsem se vrátil ze Slovenska, kde jsem měl na Silvestra vystoupení v Grand Hotelu Kempinski u Štrbského plesa ve Vysokých Tatrách a hned po patnácté hodině se Martínek narodil. Od začátku jsem plánoval, že budu u porodu, a vyšlo to! Byl to velmi příjemný šok v tom nejlepším slova smyslu.

A zároveň pocit velkého vděku Ivonce za to, co musela zvládnout pro to, aby naše první dítě přišlo na svět. A zároveň velká radost a pocit neskutečného štěstí. Hned po narození mi Martínka dali do náruče, byl jsem přítomen všemu vážení a měření.

Oslavovat jsem nikam nešel, jsem šťastný, že jsme všichni tři od narození Martínka nepřetržitě spolu. Koupu ho, přebaluji. Naučil jsem se to hned. Prostě jsem byl postaven před nový úkol a zvládl ho.

Syn se vám narodil ve Fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě…

Přesně tak. Na gynekologicko-porodnické klinice, kterou vede primář Igor Michalec.

Na dnešní poměry jste poměrně mladý otec. Neřešil jste dilema pěvecká kariéra, nebo rodičovství?

To jsou dvě rozdílné věci. Martínek je dítě, které se nám narodilo z lásky, a to nemá s mou pěveckou kariérou absolutně nic společného. Stejně tak jako s mým věkem. Připadám si dostatečně dospělý na to být otcem.

Blíží se oslavy svátku všech zamilovaných, svatého Valentýna. Proč jste se rozhodl uspořádat Valentýnský koncert s názvem Martin Chodúr zpívá pro zamilované, který se uskuteční 14. února v divadelním sále Domu kultury města Ostravy?

Zbrusu nový koncertní program Martin Chodúr zpívá pro zamilované bych rád uvedl ve velkých městech v Čechách, na Moravě a na Slovensku. A kde jinde by se měla konat jeho premiéra, než právě v mém rodném městě? V Ostravě. Jsem teď maximálně šťastný a přeji si, abych tenhle stav zažíval co nejdéle. Proto si myslím, že písně o lásce teď budu zpívat mnohem věrohodněji než dřív. A dívky a ženy, které v mém publiku převládají, to určitě ocení. Láska je nejen nejsilnější lidský cit, ale také nekonečné téma a v dnešní době poslední ostrůvek, který nás může udržet nad vodou.

Na jaký program se mohou posluchači těšit?

Na Valentýnském koncertu budu zpívat nejen o lásce partnerské, ale i o lásce rodičů k dětem, o lásce k životu, k umění, k lidem a profesi. V premiéře zazní Ukolébavka, kterou jsem napsal pro svého syna Martínka a která jako bonus vyšla na sklonku loňského roku na mém zatím posledním albu Martin Chodúr 3. A pochopitelně dojde i na písně, ke kterým mě inspirovala má partnerka Ivonka. Posluchači se dočkají i nejúspěšnějších písní z mých tří alb, pozvu je na výlet do světa šansonu, swingu a muzikálu, a chybět nebudou ani slavné milostné love songy z filmů Snídaně u Tiffanyho, Horečka sobotní noci, Shrek, Tenkrát na Západě. Prostřednictvím písně Fly Me To the Moon vzdám hold Franku Sinatrovi a uvedu i slavnou píseň Most přes rozbouřené vody od Simona a Garfunkela.

Koncert je věnován také narozeninám ostravského studia České televize. Kdy vás budeme moci spatřit na obrazovkách tohoto veřejnoprávního média?

Spolupráci s Českou televizí Ostrava si nemohu vynachválit. Maximálně si vycházíme vstříc. Pravidelně se objevuji v jejích pořadech Dobré ráno a Sama doma, a nebudu chybět ani na dvou galakoncertech, které se budou konat za přítomnosti televizních kamer 16. února u příležitosti šedesáti let existence ostravského televizního studia v Multifunkční aule Gong v Dolní oblasti Vítkovic. Ostravská televize vždy dávala velké šance mladým zpěvákům a v tomto trendu pokračuje i dnes. Jsem proto rád, že prostřednictvím písně Chci zapomenout na výše zmíněných galakoncertech připomenu slavného moravského zpěváka Pavla Nováka, a uvedu i svou novinku Až do nebe. V obou případech mě doprovodí Orchestr Borise Urbánka.

Výtěžek z Valentýnského koncertu jste se rozhodl věnovat Múzické škole v Mariánských horách, jejímž žákem jste byl. Proč?

Nikdy nechci zapomenout na to, odkud jsem vzešel a kde jsem našel podporu věnovat se zpěvu a hudbě. Ve třech letech jsem začal docházet do Dětské múzické školy v Ostravě Mariánských Horách na hodiny zpěvu a hry na zobcovou flétnu. K mé zálibě v hudbě velkou měrou přispěli nejenom mí rodiče, ale především hudební pedagog Mikuláš Ďurko, který mě vyučoval. V jedenácti letech mě uchvátil klarinet, kterému jsem nakonec dal přednost před flétnou. Na více než deset let strávených v ostravské múzické škole prostě nikdy nezapomenu, a proto jsem se rozhodl ji podporovat, jak jen to bude možné. Nejen na blížícím se Valentýnském koncertu, ale i v budoucnu.