Více než polovinu natáčecích dnů má v těchto dnech za sebou první celovečerní česko-polsko-slovenský film z Těšínského Slezska s názvem Muzzikanti, k němuž scénář napsal Petr Šiška, který je současně producentem snímku. Režie se ujal známý slovenský tvůrce Dušan Rapoš.

Patrik Děrgel při jedné z prvních klapek filmu Muzzikanti v Dolní Lomné.Zdroj: Deník/ Pavel SonnekRomantická filmová balada plná písniček a melodií, od folklorních kořenů až po mladou rockovou současnost, odehrávající se na česko-slovensko-polském trojmezí, v drsném, ale půvabném kraji Těšínského Slezska, kde slovo chlapa má stále svou sílu, půvab žen přitahuje od nepaměti a hudba má své nezastupitelné místo, by měla vstoupit do kin v únoru příštího roku.

Jednu z hlavních rolí vytvoří ve filmu mladý, ale už velmi známý herec Patrik Děrgel, rodák z Bohumína, který je v současné době v angažmá pražského Národního divadla. V Muzzikantech ztvární postavu mladého rockera Robina. To byl důvod také k našemu rozhovoru.

Přes své mládí jste už velmi známou hereckou tváří v České republice. Jak se cítíte coby mladý rocker Robin v Muzzikantech? Připomíná vám vaše dřívější sny?

Myslím si, že takovou rockerskou či punkovou duši v sobě někde určitě mám. A jsem moc rád, že se mohu v tomto smyslu právě takto „vyblbnout" před kamerou v tom nejlepším smyslu slova. Ano, mohu se otevřít, což je úžasné. Normálně si to nedovolím, ale v tom filmu určitě, navíc když k tomu svádějí některé situace.

Film má skvělé herecké obsazení hrají v něm Pavel Kříž, Maroš Kramár, Martin Dejdar, výborná polská protagonistka Michalina Olszańska, která si zahrála hlavní roli v českém snímku Já, Olga Hepnarová, který měl zasloužený úspěch na Mezinárodním filmovém festivalu Berlinale v Berlíně. Jak se cítíte v této společnosti?

Skvěle, právě to je jeden z momentů, protože herci v těch jednotlivých rolích, co s nimi hraji, mi moc vyhovují. A co je na tom natáčení také velmi krásné? Třeba to, že i když máme za sebou směnu tak po dvanáctihodinovém natáčení ještě jdeme na pivo a trávíme další čas společně, což je super.

Vlastně ještě nedávno jste odstartoval jako absolvent ostravské Janáčkovy konzervatoře úžasnou uměleckou kariéru. Objevil jste se například ve filmech Korunní princ, DonT Stop, Hořící keř, Nepravděpodobná romance či Fotograf. A získal jste angažmá na naší první scéně v pražském Národním divadle. Udělalo to s vámi něco?

Nevím, v jakém smyslu? Rozhodně je to všechno pro mě velká zodpovědnost, a také se tak k tomu musím postavit. Vážím si toho, že na své cestě potkávám krásné příležitosti, které si mohu doslova užít.

Pokud vím, v současné době pracujete ještě na dalších televizních a filmových projektech. Můžete nám některé z nich prozradit?

Moc se bohužel čtenářům omlouvám, ale ještě to nesmím prozrazovat, ale určitě největší z nich jsou právě Muzzikanti, které nyní natáčím. Jsou zde krásné poetické písničky a je to úžasné prostředí, krajina Těšínských Beskyd, v nichž teď vzniká tento film.

Takže Beskydy máte rád?

Určitě. Jako rodák z Bohumína jsem v dětství často s rodiči jezdil právě do Dolní Lomné, takže to prostředí tady celkem důvěrně znám. Je to skutečně moje srdeční záležitost.

Divadelní prázdniny a s ním i natáčení už brzy skončí. Co vás čeká v nadcházející sezoně na scéně naší první scény?

Sezona bude pro mě trošku volnější, protože právě větší role jsem nastudoval v té uplynulé sezoně. Patřila k nim i postava bouřlivého váhavce rytíře de Grieux, v němž alternuji s Vladimírem Polívkou, a ve Snu noci svatojánské, který uvádíme jako Sen čarovné noci, jsem ztvárnil Lysandra. Čeká mě role v inscenaci Pýcha a předsudek, kterou bude režírovat Dan Špinar, a ve Stavovském divadle Krvavá svatba.

Jak jste si zvykl na Prahu?

Už tam mám zázemí, tím pádem je mi v Praze dobře. Ale to víte, že když se vrátím do rodného kraje, tak vzpomínkami hodně pookřeji.

Přece jenom jste už dosti známý mladý herec. Jak jste se sžil s popularitou?

Nevím, doufám, že to se mnou nic nedělá, zůstávám stále klidný. Myslím, že to k té profesi patří. Vždyť to děláme pro lidi, kteří nás zákonitě někdy na ulici poznávají, ale žádnou větší váhu tomu nepřikládám. Je to určitě milé, ale pro popularitu tuto profesi určitě nedělám.

Na první pohled vypadáte jako velký introvert, ale prý se dovedete hodně rozšoupnout a jste velmi veselá kopa. Je to pravda?

Určitě, když mohu, tak jsem hodně veselý.

A vaše speciální záliba?

Tou je moje kapela zvaná Ema, pro níž také skládám hudbu a píšu texty.

K TÉMATU

Herec Patrik Děrgel, který vytváří jednu z hlavních rolí, Robina, ve filmu Muzzikanti, byl slavnostně pasován na horala. Celý rituál se sice odehrál pouze v rámci natáčení jedné z masových scén nového filmu Muzzikanti na slavnostech v Jablunkově, ale všichni přítomní se jednoznačně shodli, že to Patrikovi v kroji náramně sluší. Společně se slovenskými hvězdami, kapelou Kollárovci, na pódiu Patrik zapěl píseň Hej, sokoli a všichni žasli, jak mu to skvěle zpívá. Ale musel přiznat, že Robina ve filmu hraje sice on, ale hlas mu propůjčil pětinásobný slovenský slavík Peter Cmorik.

Patrik Děrgel se narodil v Bohumíně. Je absolventem Janáčkovy konzervatoře v Ostravě. Během studia účinkoval v Divadle Petra Bezruče a v Těšínském divadle. Ve studiu pokračoval na pražské DAMU. Od sezony 2011/2012 působil v angažmá ve Švandově divadle v Praze, v sezoně 2015/2016 se stal členem souboru činohry Národního divadla v Praze. Je držitelem Ceny Alfréda Radoka v kategorii Talent roku za rok 2013.. Za ztvárnění Hamleta ve stejnojmenné inscenaci Švandova divadla (režie Daniel Špinar) byl pak nominován na Cenu Thálie 2014 za nejlepší mužský herecký výkon v činohře. Zahrál si ve filmech Škola princů, DonT Stop, Hořící keř, Fotograf, Martin a Venuše či televizních seriálech Ulice, Sanitka 2, V.I.P. vraždy a dalších Je frontmanem hudební skupiny Ema.