„Jsem ráda, že písně, které zpívám, se mi moc líbí, také atmosféra sborových skladeb je velmi zajímavá. Jsou tam i milostné melodie. Vyznívají malinko operetně, což sice není můj šálek čaje, ale třeba se líbí zase někomu jinému,“ svěřila se před časem Deníku Katarína Hasprová, která v ostravském Divadle Jiřího Myrona vytváří postavu paní Danversové v opusu Rebecca, který do muzikálové podoby adaptovali renomovaní tvůrci vídeňské muzikálové školy, textař a dramatik Michael Kunze a skladatel Sylvester Levay. Právě za tuto roli získala tato umělkyně Cenu Thálie 2017.

Malá náplast: cédéčko

Bohužel, současný „čas divadelní karantény“,  přerušil návštěvu kulturních stánků. Neuskutečnila se ani předem vyprodaná představení úspěšného muzikálu Rebecca na ostravské jevišti. Věříme, že si to návštěvníci divadla alespoň částečně vynahradí v té příští sezoně.

Z odhalení pamětní desky Vladimíra Brázdy v ostravském domě Na Desátém, kde dlouho žil.
Velké výročí. Legenda ostravské operety Vladimír Brázda by oslavil sto let

Malou náplastí jim může být stejnojmenné mini album. „Ve studiích Českého rozhlasu v Ostravě vznikly nahrávky celkem čtyř písní a to ve dvojí interpretaci. Iniciátorem byl rozhlasový muzikálový magazín Muzikál expres,“ uvedl Michael Prostějovský autor českých libret muzikálů Andrewa Lloyda Webbera a Tima Rice Jesus Christ Superstar, Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť,  Evita a přebásnil verše angloamerického básníka T. S. Eliota pro české uvedení muzikálu Cats a mnoha dalších.  Do češtiny přeložil také  Rebeccu.

Ilustrační foto
Vassilij Sinajsky novým šéfdirigentem filharmoniků

Stejně jako v samotném muzikálu Národního divadla moravskoslezského na albu zpívají Katarína Hasprová a Michaela Horká, Veronika Prášil Gidová a Martina Šnytová, ale také Soňa Jungová a Lenka Bartolšicová. Nositelé práv muzikálu Rebecca nepovolili českým tvůrcům nahrát celý muzikál, ale jen čtyři písně.

Za ostravskou divadelní premiérou stojí mimo jiné šéfka  souboru opereta/ muzikál Národního divadla moravskoslezského (NDM) Gabriela Petráková jako režisérka, Michael Prostějovský   jako autor českého textu a Marek Prášil v pozici dirigenta, který je podepsán i pod hudebním nastudováním.

Výjev z opery Zneuctění Lukrécie
Divadlo z obýváku. Ostravská divadla kompenzují představení svými videozáznamy