Zatímco velký festival Colours of Ostrava v neděli skončil, v moravskoslezské metropoli jej vystřídá další přitažlivá festivalová přehlídka Letní shakespearovské slavnosti. Na Slezskoostravském hradě začínají právě dnes a potrvají až do 10. srpna.

Zahájí je premiéra hry, která vznikla v ostravské produkci Marná lásky snaha v režii Ondreje Spišáka. „Je to bláznivá komedie plná slovního a situačního humoru, která si střílí z lidské domýšlivosti a zároveň přesně popisuje směšné lidské chování, pokud jde o lásku," říká o této inscenaci režisér. V roli princezny francouzské se představí Kateřina Janečková, hrdinka televizního seriálu Ošklivka Katka, a Kateřinu ztělesní Tereza Dočkalová, čerstvá držitelka Ceny Thálie za herecký talent do 33 let.

Další novou premiérou v rámci letošního programu je z pražské produkce Richard III. v hlavní roli s Jiřím Langmajerem a z Bratislavy se nám představí úspěšná komedie Oko za oko Niečo za niečo s Ivanou Jirešovou a Martinem Trnavským. „Vedle tohoto nového repertoáru uvedeme velmi oblíbené Zkrocení zlé ženy v hlavních rolích s Tatianou Vilhelmovou a Romanem Zachem a naposledy velmi populární inscenaci Veselé paničky windsorské s Bolkem Polívkou a Simonou Stašovou. Romeo a Julie ukončí své působení na festivalu derniérou," říkají pořadatelé ostravské části Letních shakespearovských slavností z agentury Pas de Theatre.

Po čtyřech letech zazní na Slezskoostravském hradě opět polština. V nejlepší polské shakespearovské inscenaci minulé sezony Hamlet v podání divadla Stefana Żeromského z Kielc.

Herecké osobnosti míří na Slezskoostravský hrad 

„Nemohu se smířit s představou, že se nějaký člověk zlý už narodí a ve zlu si pak může nevysvětlitelně libovat," říká Martin Huba, skvělý herec, který je režijně podepsán pod inscenaci Richard III. jež zazní letos poprvé v češtině na těchto slavnostech v Ostravě. V titulní roli se představí Jiří Langmajer.

„Na tomto projektu je pro mě inspirující hlavně spolupráce s Martinem Hubou. Obdivuji jeho neutuchající nadšení, s nímž přistupuje ke své práci," míní Jiří Langmajer, který se náročný text učil zpaměti převážně v autě během několika cest mezi Prahou a Bratislavou. Richardem ďábelsky sváděnou Annu si zahraje Klára Issová.

V diváckém hitu Veselých paničkách windsorských v režii Jiřího Menzela obsazení vévodí Bolek Polívka v roli bonvivánského rytíře Jana Falstaffa a důvtipnou paní Pažoutovou hraje Simona Stašová. „Na Falstaffovi se mi líbí, že svoje prohry popisuje s gustem a radostí, takže lidé jsou k němu shovívaví a nakonec mu i odpustí," glosuje svou postavu Bolek Polívka.

A líbí se i Simoně Stašové. „Na Bolka se letos zase moc a moc těším, protože mě, ale hlavně diváky dokáže pokaždé spolehlivě rozesmát," natěšeně poznamenává herečka, která i toto léto bude v roli paní Pažoutové opět čelit Falstaffovým návrhům… Krásnou a ctnostnou Isabelu v jiskřivé komedii o tom, jak co nejlépe řídit stát Oko za oko niečo za niečo vytváří populární česká herečka Ivana Jirešová po boku navenek čestného soudce a vladaře Angela, kterého ztvární slovenský herec Richard Stanke.

„Angelo je mocný a zdánlivě bezúhonný muž, jehož chování je však vrcholem pokrytectví, egoismu a zla," naznačuje Ivana Jirešová. Stejně jako ona, i další známé herecké tváře, jako například Tatiana Vilhelmová, Vojtěch Dyk, Roman Zach či Oldřich Vízner, se i o letošních divadelních prázdninách upsaly Shakespearovi, aby potěšily diváky pod širým nebem v romantickém prostředí.