Československý snímek natáčený převážně v Moravskoslezském kraji míří na největší filmový veletrh Mipcom, který se koná od 15. do 18. října v Cannes.

„Myslím, že je to poprvé, kdy bude česká pohádka zastoupena v Cannes takto mezinárodně. Podařilo se mi s generálním ředitelem Studio Hamburg Enterprises Christianem Rönschem dohodnout zastoupení pohádky pro celý svět,“ uvedl Filip Albrecht, zkušený distributor českých filmů v zahraničí, kterého si ke spolupráci vybral právě Petr Šiška.

Československá pohádka Když draka bolí hlava měla už v minulých dnech hojně navštívené předpremiéry v Karviné a do kin zamíří za diváky už 25. října.

Snímek z odhalení busty Luďka Eliáše.
OBRAZEM: V Ostravě odhalením busty vzdali hold Luďku Eliášovi

Nový dvojjazyčný dračí příběh má špičkové herecké obsazení v čele s Karlem Gottem a Kamilou Magálovou, odvážné propojení herců s 3D animacemi a věhlasnou československou loutkářskou školou. Hudbu a veselé písničky k filmu zkomponovali Vašo Patejdl, Michal David, Lešek Wronka, Igor Timko, Martin Harich a Miro Bazger.

„O tom, jak pohádka zachycující čtvero ročních období dopadla, se můžete přesvědčit v příběhu, který nabízí dvojici hlavních hrdinů, prince Janka (Jakub Jablonský) a princeznu Adélku (Zuzana Žáková), charisma slovenského krále Juraje (Ján Koleník), šarm slovenské královny Anny (Zuzana Mauréry), rozvážnost českého krále Tadeáše (Miroslav Šimůnek), půvab české královny Elišky (Kateřina Brožová), ale i mstivost a excelentní herecký koncert skřeta Blivajze (Miroslav Noga),“ lákají tvůrci pohádky dětské, ale i dospělé diváky.

Janáčkova filharmonie Ostrava pro své posluchače připravila ve dnech 25. až 28. října 2018 Hudební maraton Leoše Janáčka.
Po čtyři dny se Ostravou ponese Janáčkova hudba