„Hlavní myšlenkou Festivalu ostravských knihoven je ukázat veřejnosti rozmanitost knihoven, které sídlí v centru Ostravy a nejbližším okolí. Knihovny nejsou již jen půjčovnami knih, ale v průběhu celého roku připravují pro své návštěvníky pozoruhodný kulturní a vzdělávací program, který v rámci festivalu rovněž představí. Pokud se podaří účastníkům oběhnout šest knihoven z osmi, získají do festivalové pohlednice razítka, za která pak obdrží ve vybrané knihovně zdarma registraci či jiný hodnotný bonus,“ řekla za organizační tým Festivalu ostravských knihoven Marcela Stehlíková z Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě.

Ilustrační foto.
TIP Deníku: Fantastická Ostrava podruhé. Vstup zdarma

Mezi knihovny, do kterých budou moci zájemci v rámci festivalu zavítat, budou patřit Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě, Knihovna města Ostravy, Univerzitní knihovna Ostravské univerzity, knihovna Galerie výtvarného umění v Ostravě, knihovna a studovna Ekonomické fakulty Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava, knihovna Ostravského muzea, Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Ostravě a Archivu města Ostravy.

Již nyní knihovny připravují pro návštěvníky spoustu lákadel – exkurze do běžně nepřístupných prostor, přednášky, workshopy, výstavy, soutěže, knižní jarmark a další zajímavé akce. Na webových stránkách www.festivalostravskychknihoven.cz je možné sledovat postupující přípravy.

K TÉMATU

V roce 2018 navštívilo festival téměř tisíc účastníků, kteří ohodnotili akci na jedničku. Všechny zapojené knihovny chtějí proto i letos ukázat svá nej- a přesvědčit návštěvníky, že stojí za to přijít do knihovny za vzděláním i zábavou.
Festival ostravských knihoven se koná za podpory Ministerstva kultury ČR.