V čase adventním se alespoň jakoby na chvíli zastavíme a při zpěvu nádherných koled, pravého duchovního kouzla Vánoc budeme meditovat…

Spolu s námi si koledy zazpívají známí i méně známí interpreti, stovky kostelních sborů a pěveckých ansámblů. Zatímco na Masarykově náměstí v Ostravě to bude například folkrocková skupina Šajtar, o několik kilometrů dále na „Alšáku“ v Ostravě-Porubě zase úspěšná mladá zpěvačka Markéta Konvičková s dětmi ze školy Josefa Valčíka. Však už také včera dopoledne pilně zkoušeli.

„Letos si koledy zazpíváme v areálu u Mateřské školy ve Lhotce u Kozlovic v poměrně silném pěveckém složení. S místními obyvateli se sejdou členové zdejšího sboru Cantamus, ale také pěvecký dorost ze Scholy Rosnička a nebude chybět ani národopisný soubor Pilky,“ sdělil nám Jiří Tesarčík, sbormistr prvních dvou výše jmenovaných pěveckých těles a současně varhaník kostela v Kozlovicích.

„Jako sólistka s námi vystoupí také Petra Marie Šimková, někdejší absolventka zpěvu na Janáčkově konzervatoři v Ostravě, která se sice nyní zpěvu profesionálně nevěnuje, ale koledy si prý s námi určitě ráda zazpívá,“ dodal Jiří Tesarčík. Zpívat se letos budou koledy, o kterých rozhodli svým hlasováním čtenáři Deníku. Jsou to: Nesem vám noviny, Půjdem spolu do Betléma, Narodil se Kristus Pán, Štěstí, zdraví pokoj svatý, Pásli ovce Valaši, ale i třeba Rolničky, rolničky nebo Vánoce, Vánoce přicházejí.