OSTRAVSKÉ KAVÁRNY

V Ostravě v poslední době vzniklo několik velmi dobrých a zajímavých kaváren. Nemáme ambici je profesionálně hodnotit. Jen vám nabízíme tipy, kde můžete strávit klidné a příjemné chvíle s partnerem či přáteli. Seriál najdete pravidelně každé úterý v příloze Deníku Ostrava plus.

Sedmé nebe není svou nabídkou úplně typická kavárna kromě zmíněných moučníků si tu můžete dát i snídaně ve spoustě variant, po celý den pak řadu toastů, obložených baget, salátů nebo palačinek ve slaných i sladkých variantách. Protože si ke kávě ráda objednám i něco sladkého, důkladně jsem prozkoumala nabídku daného dne: dva druhy štrúdlů (jablkový a švestkový), brownies a muffiny. Brownies byly ohřáté, takže k nim úžasně ladila vanilková zmrzlina i kopeček „pravé" šlehačky (žádný sprej!), se kterými je servírují.

V Sedmém nebi vaří kávu tradiční italské značky Lavazza. Ristretto (nápoj připravovaný stejným způsobem jako espresso, jen s menším množstvím vody), které jsem si objednala, bylo velmi povedené. Ač je to v kavárnách stále samozřejmější, potěšilo mě, že si můžu vybrat, jestli si ji osladím hnědým, nebo bílým cukrem. Ke kávě jsem se skleničkou vody dostala místo klasického karamelového oplatku či pidičokoládičky i minimuffin. Kávu si můžete také odnést s sebou.

Posedět lze buď v některém z boxů pro čtyři, nebo u rattanových stolečků pro dva. Interiér ve světlém dřevu doplňují modré polstrování a žlutá výmalba. Stěny kavárny zdobí díla výtvarníků. V době mojí poslední návštěvy to byly obrazy Milana Fialy. Obsluha je milá a pozorná, a potěšila mě i hudba na pozadí žádné rádio s rozvernými a třeskutě vtipnými moderátory, ale příjemný jazz.

PATŘÍTE K PŘÍZNIVCŮM NAŠEHO SERIÁLU?

Máte sami tip na nějakou osvědčenou kavárnu v Ostravě, kde vaří výbornou kávu, která má zajímavou "atmosféru" a vy se do ní rádi vracíte? Napište nám ho do diskuze nebo na jana.janoscova@denik.cz.