Je prezidentkou Stavovské unie studentů, studuje prvním rokem obor marketing a obchod na Ekonomické fakultě a zpívá v osmičlenné vokální skupině The Puzzles, to je třiadvacetiletá Jaroslava Kořená: „Jsem srdcem Ostravačka a mám Ostravu moc ráda. Má totiž jedinečnou atmosféru, kdy místní drží více při sobě, což je způsobeno, myslím si, tím, že jsme takový zapomínaný kraj, protože ležíme dál od Prahy. O to víc mají aktivní lidé snahu náš kraj zviditelnit. Například místní organizace spolupracují více než v jiných městech, kde si spíše naopak konkurují. Tu snahu ukázat, že my na to máme, vnímám i v ostravských uměleckých kruzích," říká na otázku, jaký je její vztah k Ostravě.

Jak jste se dostala do čela Stavovské unie studentů?

Nejprve jsem studovala Ostravskou univerzitu. Když jsem nastoupila, hledala jsem možnost, jak bych se mohla podílet na realizaci studentských aktivit. Už na gymnáziu jsem se dost angažovala a organizovala akce, pomáhala se studentským časopisem a divadlem. Na vysoké jsem v tom chtěla pokračovat. Tak jsem si našla tehdy ještě Stavovskou unii studentů na Ostravské univerzitě, kde jsem se potkala s kamarádem, který byl jejím prezidentem. Plánoval už v té době odchod z funkce, takže asi zhruba po roce, kdy k tomu došlo, jsem kandidovala na jeho místo a byla jsem nakonec zvolena do funkce prezidentky. V čele unie jsem třetí rok.

Jak se za ty tři roky osvědčilo spojení studentských klubů obou univerzit?

Velmi, povedla se dobrá věc. V unii je krásně vidět, jak technici z ,báňské' a humanitně založení lidé z ,ostravské' přemýšlejí jinak, a je super, když se to spojí. Někdo přijde s tím vzletným, krásným nápadem a praktik tu myšlenku dokáže usadit a říct reálně, jak by to mohlo fungovat. Stavovská unie má asi padesát členů, kteří při své práci plně využívají znalostí z oborů, které studují.

Co vlastně dělá studentská unie a na jakých aktivitách se podílí?

Tím, že se unie studentů obou ostravských vysokých škol spojily před třemi lety do jedné společné, tak počet všech aktivit vzrostl. Našim mottem je dotvářet studentský život. Takže nás zajímá vše okolo studia. Organizujeme Kolejáles, University Band Contest, Hladnovskou laťku, Vítání prvňáčků, plesy i besedy a přednášky s osobnostmi. Nechceme, aby se studenti jen bavili, ale aby jim tyto aktivity rozšiřovaly obzory a pomáhaly ve studiu. Mimo jiné se podílíme i na setkání studentských organizací v Ostravě, a právě díky těmto setkáním tyto spolky navázaly úzkou spolupráci. Vydáváme i elektronickou formou časopis Underground, který je jediné médium podávající studentům informace z obou univerzit a o životě v Ostravě. Ještě máme rádio Kolej. Naší stěžejní akcí je však květnový majáles.

Letošní majáles by měl být třetí největší akcí Moravskoslezského kraje…

Ano, dotáhli jsme to tak daleko, že se studenti při organizaci letos učí, jak pořádat tak velkou akci, a to ve všech směrech, ať už se jedná o dramaturgii, public relation nebo po finanční stránce. Letos se bude konat 7. května v Dolní oblasti Vítkovice. Návštěvníkům budou k dispozici dva vstupy do areálu a parkoviště. Slezkoostravský hrad už byl minulý rok na majáles malý, a to i přesto, že jsme areál rozšířili až na Černou louku. Řešili jsme tedy, kde letošní ročník uspořádat, a Dolní oblast se nabízela jako jedna z možností. Když jsme udělali mezi studenty anketu, jednoznačně tato varianta zvítězila.

Čeho si na letošním dvacátém ročníku nejvíce ceníte?

Jsem velmi ráda za podporu ze strany města a za to, že nám zahraje Janáčkova filharmonie. Jsem hrdá na celou ostravskou scénu, která bude v Multfunkční aule Gong. Paradoxně vystoupení umělců, které máme nejblíže, bylo snad i nejtěžší zorganizovat. Někdo si možná myslí, že když Tomáš Klus pochází z Třince, který je tady za humny, stačí mu cinknout a on nám na majálesu zahraje zadarmo, ale tak to nefunguje. Zrovna Tomáše Kluse sháníme už třetí rok, ale pokaždé dal přednost větším majálesům, které se konají v jiném městě, ale ve stejném datu jako ten náš.

Jak vznikla myšlenka ostravské scény na majálesu?

Napadalo nás to tak nějak všechny společně. Scénu, která by návštěvníkům nabídla pouze ostravské umělce, už jsem chtěla zorganizovat minulý rok. Jediné, co nás mrzí, je, že na ostravském majálesu nevystoupí Jarek Nohavica. Stále nám uniká, už se z toho stala taková tradice, že nás pokaždé odmítne. Podle jeho slov je to na něj příliš velká festivalová akce. My to ale nevzdáváme a oslovujeme ho každý rok. Zmínil, že se přijde letos alespoň podívat, tak tajně doufáme, že se mu bude majáles líbit a příští rok bude stát na pódiu. Z jiných hvězd se ale mohou lidé těšit třeba na Jardu Uhlíře, Tata Bojs nebo Nohu.