Autorem choreografie je jeden z předních evropských choreografů, Youri Vámos, který v minulé sezoně nastudoval se souborem ostravského baletu úspěšné zpracování Orffovy kantáty Carmina burana.

MNOHO POSELSTVÍ

„V této nejerotičtější Shakespearově komedii je obsaženo mnoho poselství. Zejména poselství o tom, že romantická láska neexistuje. Že nepomůže, zda jste bohatí anebo chudobní, mladí či staří. Je to tak ideální láska ve skutečnosti neexistuje. To je první poselství. Tím druhým je sarkasmus," uvedl před premiérou hostující maďarský choreograf Youri Vámos.

Jeho choreografie podtrhuje jak erotično, tak magii Snu noci svatojánské v baletní komedii kolem sebe víří lidé, vládcové duchů i skřeti. „Antické Řecko a svět duchů jsou Shakespearovou šifrou, kterou každé dějinné období a každý druh umění interpretují nově a po svém. Stále se ale všechno točí kolem jedné jediné věci: lásky a jejích různorodých projevů," dodal Youri Vámos.

Proto si je jistý, že látce nijak neublíží, když se Sen noci svatojánské odehrává v edmdesátých letech 20. století, a nikoli v Athénách, ale jednoduše „někde" v Evropě. Sen noci svatojánské vypráví o zamilovanosti, žárlivosti, výměnách partnerů, záměnách osob a podobných věcech, jež mohou existovat a udávat se kdykoli a kdekoli, a jež jsou jen zdánlivě pevně spojeny s konkrétním místem a dobou.

MILOSTNÁ OSLAVA

„V komedii jsou obsaženy rozličné světy svět vládců lesní říše a svět antického Řecka, který je choreografem zasazen do současnosti. První svět představuje kouzelná, magická příroda zprostředkovaná Oberonem a Titanií, ve které žijí elfové, skřítkové a víly. Kostýmy se svým ražením podobají přírodě, je zde hodně florálních či listnatých motivů a vzorů, které připomínají motýlí křídla. Ve druhém světě se vyskytují mladí lidé Helena, Hermie, Lysandr, Demetrius a jejich vrstevníci, dívky a kluci, kteří v lese oslavují svatojánskou noc, tancují a zabývají se milostnými záležitostmi. Kostýmy podtrhují jejich mládí, modernost a odrážejí dobu, do které choreograf balet umístil," přiblížila svůj koncept kostýmní výtvarnice Anna Kontek.

LÍBEZNÁ HUDBA

Hudbu k této komedii složil Felix Mendelssohn-Bartholdy jen několik let před svou předčasnou smrtí a při premiéře v Postupimi v roce 1843 sklidila obrovský úspěch.

Diváci se mohou těšit na Olgu Borisovou-Pračikovou, Barboru Vašků Kaufmannovou, Chiaru Lo Piparo, Brígidu Pereiru Neves, Shino Sakurado, Ayuku Nittu, Stéphana Aubryho, Giordana Bozzu, Sergia Méndeze Romera, Kokiho Nishioku, Reie Masatomiho, Macbetha Konstantina Kaněru, Stefana Pietragallu a mnohé další. Mendelssohnovu partituru nastudoval s orchestrem opery NDM dirigent Ondřej Vrabec.

Premiéra začíná v 18.30 hodin. Třicet minut před začátkem představení se koná dramaturgický úvod.