Kurátoři Daniela a Linda Dostálkovy a Michal Novotný na něm spolupracovali s patnácti zahraničními, ale i českými umělci. Jsou to Melissa S Armstrong, Bianca Bondi, Zuzanna Czebatul, Roderick Hietbrink, Elisa van Joolen, Martin Kohout, Aditya Mandayam, Justin Morin Jaakko Pallasvuo & Anni Puolakka Saliva / Lukáš Hofmann Scheltens & Abbenes Anna Shestakova, Aleksandra Ska, Adéla Součková.

Výstavu doplní 12. dubna série performancí v prostorách bývalého ostravského Bauhausu.

ČTĚTE TAKÉ: Lukáš je zázrak. Ale také obyčejný kluk, ze kterého roste chlap

VYPROVOKOVAT DIALOG

Marek Pokorný, ředitel PLATO Ostrava.Zdroj: Deník/Pavel Sonnek

„Nejde nám o hotová výtvarná díla, která jenom někam navezeme. Chceme vytvořit situaci, která provokuje dialog," popsal ředitel PLATO Ostrava Marek Pokorný (na snímku vpravo) ideu, ze které se zrodil první letošní projekt Přípravný portrét Mladé dívky i koncept Kanceláře pro umění.

„Jako kurátory a dramaturgy jsme přizvali ke spolupráci Lindu a Danielu Dostálkovy a Michala Novotného, abychom společně přemýšleli nad tím, jak používat prostor bývalé prodejny textilu v centru Ostravy. Částečně zachovalé prvky a stopy jejího užívání předchozími nájemci jsme ponechali tak, aby byly čitelné i pro návštěvníky. A přizvaní kurátoři tentokrát reagovali na někdejší účel našeho nynějšího působiště. Chceme vyvolávat zvědavost a zároveň nejistotu. Je to galerie, obchod s módou, anebo informační či konzultační servis?" uvedl Marek Pokorný.

MLADÁ DÍVKA

Název projektu odkazuje ke knize Hrubý materiál k teorii Mladé dívky (Raw Materials for a Young Girl), kterou v roce 1999 vydala skupina teoretiků okolo francouzského filozofického časopisu Tiqqun. Postava Mladé dívky je zde popisována jako jeden z nejdůležitějších archetypů a zároveň marketingových mechanismů současné kultury. Mladá dívka je současně souborem morálních a sentimentálních hodnot a postojů oslavovaných ve filmu a hudbě, ale i jejich pevným napojením na komerční strategie velkých firem, které využívají asociace mládí a sexuality k tomu, aby propojili sociální postoje s konzumací specifických produktů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Josef Lada v opavském Domě umění

Sara Sandeva: Když mám čas, na tanec nezapomínám…