Její zatím poslední román Andělé dne a noci si našel cestu ke čtenáři.

„Kniha začíná jako psychologická próza, příběh české ženy a jejích pracovních i manželských problémů, ale pak se přesunuje jinam, do Baskicka a do Moskvy, a mění se i žánr, z psychologického příběhu se stává thriller, v němž hraje dost velkou roli mezinárodní politika.

Žánr ale není tak důležitý, snažila jsem se, aby byla kniha čtivá a napínavá, a doufám, že ji tak budou vnímat i čtenáři," přibližuje svou knihu členka výboru světového a českého PEN klubu, zakladatelka knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě Markéta Hejkalová.

V knize Andělé dne i noci autorka využila své několikaleté zkušenosti v diplomatických službách a zasvěceně dává čtenáři nahlédnout do světa, v němž důležitá paňácové pózují před objektivy, jak třímají v rukou pevně kormidlo dějin, a přitom se ho sami zoufale a křečovitě drží, aby je nesmetla příští vlna zla a oni neutonuli v moři své vlastní nicotnosti…

Lisabon i Island

Jak tráví spisovatelka letní měsíce? „Počátkem léta jsem byla v rámci PEN klubu na konferenci v Lisabonu a koncem prázdnin mě čeká další pracovní cesta, tentokrát na Island, kam se moc těším. A pokud jde o dovolenou, bude klasická. Jedu s rodinou do Chorvatska. Je zajímavé, že jsem do zemí bývalé Jugoslávie dlouho nejezdila, až v posledních letech se mi to docela zalíbilo," svěřila se Markéta Hejkalová. A pokud jde o její tvůrčí plány?

„Nechci to zakřiknout, mám rozepsané další dílko, které čtenáře zavede do jedné velmi vzdálené země a vedle lásky by v něm mělo být i docela napětí.

Ale podrobnosti bych zatím nesdělovala, ani ještě nemám přesný název pro novou knihu, snad to během léta dopíši," sdělila trochu tajemně autorka více než deseti pozoruhodných knih, která se už těší na příští rok do Ostravy na další ročník knižního veletrhu.