Americká sopranistka Nadine Secunde stráví v Ostravě týden, aby studovala přímo pro Národní divadlo moravskoslezské (NDM) roli Kabanichy v Janáčkově Kátě Kabanové.

„S Nadine Secunde jsem měl příležitost setkat se při práci na projektu Straussovy Elektry v opeře v Düsseldorfu. Je to vynikající pěvkyně a jsme velice šťastni, že ji v Ostravě můžeme přivítat už podruhé," říká hudební ředitel opery NDM Robert Jindra. Poprvé tu sklidila Nadine Secunde velký úspěch jako Kostelnička v Janáčkově Její pastorkyni.

Roli Hagenbacha v opeře Alfreda Catalaniho La Wally bude v Ostravě tři dny studovat argentinský tenorista Gustavo Porta, který spolupracuje se slavnými operními domy po celém světě, například s Göteburgs Operan ve Švédsku či s Royal Opera ve Stockholmu.

Titulní roli Wally nastuduje poprvé ve své kariéře česká pěvkyně světového renomé Eva Urbanová. Po své nejoblíbenější roli Kostelničky Buryjovky v Janáčkově Její pastorkyni a Emilii Marty v další Janáčkově opeře Věc Makropulos se tak Eva Urbanová vrací do Ostravy v mimořádném projektu, kterým NDM oslaví její významné životní jubileum.

Opera La Wally, kterou NDM uvede v novodobé české premiéře, je typickým příkladem italského verismu opera plná krásných melodií a vypjatých dramatických situací, navíc je její děj situován do neobvyklého prostředí vesnice vysoko v Alpách v době kolem roku 1800. Protihráčem lidských osudů se zde stávají nejen kruté přírodní živly.

Premiéru La Wally uvede NDM 20. září v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka, premiéru opery Káťa Kabanová chystá na stejné scéně 15. listopadu.