Fenomenální Taksim Trio tvoří klarinetista Hüsnü Şenlendirici, hráč na orientální nástroj qanun Aytaç Doğan a loutnista İsmail Tunçbilek.Taksim Trio dokáže totiž spustit až neuvěřitelný vysokorychlostní mazec, kterým vás doslova přišpendlí k sedadlu a donutí nevěřícně zírat. Pak v sobě cosi přepne, změní náladu a spustí spletitou, lyricky rozjímavou, emočně pohlcující skladbu, až máte pro změnu co dělat, abyste nevzlétli," tvrdí pořadatelé Colours.

S neomezenou virtuozitou a v improvizačním rauši muzikanti přepínají mezi tureckou, romskou a arabskou tradiční hudbou, přepisují pravidla komorní klasiky a po spirálách se vydávají vstříc jazzu nebo ambientu. Pokud nastává potřeba tu hudbu charakterizovat jedním slovem, pak je to jasné Istanbul, odvěká křižovatka Východu a Západu.

Další skvělá esa na Colours of Ostrava 2014

Mezinárodní hudební festival Colours of Ostrava, který proběhne od 17. do 20. července 2014 v oblasti Dolních Vítkovic, hlásí po Robertu Plantovi další dvě velké programové posily.

Jednou z nich je americká psychedelická kapela MGMT (na snímku) a sedmnáctičlenná bubenická formace Les Tambours du Bronx z Francie.

„Obě kapely, i když jsou každá z jiného žánru, dávají obrovský důraz na vizuální složku koncertu, jejich vstoupení budou pro diváky velký zážitek," láká ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Hudební formace MGMT si získala obrovskou popularitu již díky prvnímu albu Oracular Spectacular a chytlavým hitům jako Electric Feel a Kids.

Zároveň si vysloužila pozornost odborné kritiky a postupně získala několik nominací na Ceny Grammy. Svým psychedelickým halucinogenním rockem a popem okouzlila řadu kapel a hudebníků, se kterými si také společně zahráli, jako například Beck, Paul McCartney, Flaming Lips, Yeasayer, Radiohead, Florence And the Machine nebo Tame Impala.

Bubeníci

Druhým přírůstkem do programu Colours jsou francouzští bubeníci na plechové sudy Les Tambours du Bronx pocházející z průmyslové čtvrti francouzského města Nevers, přezdívané Bronx. „Těšte se na rytmicky a vizuálně strhující industriální obřad zesílený elektronikou, hip-hopem, metalem a tribálním sborovým řevem, vrcholící zničením nástrojů a totálním vysílením bubenické eskadry do půl těla svlečených chlapů," líčí Zlata Holušová.

Členové kapely začali hrát násadami od krumpáčů na obrovské sudy v podstatě z dlouhé chvíle, ale brzy nastoupili dráhu dnes světoznámé bubenické party, postupně doprovázející Roberta Planta & Jimmyho Page, Sepulturu, Jaze Colemana nebo Korn.

Další informace o letošním ročníku jednoho z nejlepších středoevropských festivalů jsou na webových stránkách www.colours.cz.