Šestnáct dílů o krajině kolem česko-slovenského pomezí je společným projektem České televize, Televizního studia Ostrava a RTVS, Rozhlasu a televízie Slovenska. Hranice v srdci má premiéru v sobotu 16. března 2019 (10.25 hodin) na programu ČT2.

Hezky v řadě za sebou se táhnou kopci a údolími Beskyd, Kysuc, Javorníků, Bílých Karpat a úrodnou nížinou Dolnomoravského úvalu hraniční kameny. Něco přes 250 kilometrů dlouhá hranice rozděluje dva národy – Česko a Slovensko. Alespoň na mapě. Je tomu tak ale doopravdy? Bezmála půlhodinové cestopisy Hranice v srdci objevují jedinečná území, která spojuje společná historie, mentalita a identita.

„Hranice v srdci může být místem nějakého zlomu. Ale také to může být, a to je ten klíčový motiv, prostě místo, oblast, kterou mám ve svém srdci. Nikoli v negativním smyslu, ale přesně naopak,“ říká dramaturg Josef Albrecht.

Tzv. Czajankova kasárna na Hlavní třídě v Místku v období nacistické okupace.
Hrdinové z Místku: Nerovný boj proti okupantům, k vojákům se rozkaz nedostal

„Ta hranice tam historicky existuje, ale v posledním čtvrtstoletí dostává trochu jiný rozměr, kontext – na obou jejích stranách žijí lidé, kteří k sobě mají mimořádně blízko,“ doplňuje Josef Albrecht. Jeho slova potvrzují sami hrdinové dokumentu, jako například Robert Gajdoš. „Bazén máme na české straně a chatu na Slovensku. Hranice prochází uprostřed cesty. Tu hranici nepotřebujeme, víme, kde je, a víme, že tu nikdy neměla být,“ zdůrazňuje Gajdoš.

Pořad není jen otevřenou sondou do životů lidí v krajině kolem nové hranice. Vizuálně atraktivní dokumentární formát se snaží změnit pohled na zažité stereotypy a klišé, které turisty odrazují od navštívení sousední země.

„Překvapilo mě, jak moc pestré je to území a co všechno je zde možné zažít, ochutnat, pochopit. Na jedné straně tak odhalujeme tichá tajemství horských samot, jindy plujeme po Baťově kanále, užíváme si česko-slovenská setkání na Velké Javořině nebo vyrážíme za vinaři či milovníky folklóru.“

Gorolské trojmezíZdroj: Archiv ČT

„Je to vůbec poprvé, kdy se veřejnoprávní televizní stanice z České a Slovenské republiky spojily k vytvoření série dokumentů reflektujících česko-slovenskou hranici, a to po celé její délce. Televizní diváky tak čeká šestnáct zastavení na 252 km dlouhém příhraničním prostoru. Pořad objevuje území, která spojuje společná historie, mentalita i tradice. Cestopis je tak nejen objevnou podívanou, ale může také sloužit jako návod či inspirace pro výlety a cesty za poznáním,“ říká ředitel Televizního studia Ostrava Tomáš Šiřina.

Za cyklem šestnácti epizod v českých i slovenských verzích stojí Tvůrčí producentská skupina publicistické a dokumentární tvorby Lenky Polákové a režiséři Petra Všelichová, Tomáš Vitek, Vladislav Sárkány, Michael Kaboš a další. První díl se na obrazovce druhého programu České televize objeví v sobotu 16. března v 10:25 hodin, jeho název je Gorolské trojmezí, a místní o tomto místě říkají: „Když člověk najde odvahu, tak stojí za to tady bydlet.“

Ostrava. Ilustrační foto.
V Ostravě vznikne MAPPA, město bude mít dva architekty. Budou si "lézt do zelí"?
V Krásném Poli se jezdí, potažmo má jezdit, čtyřicítkou.
Lovci smajlíků i pirát silnic. Jak se jezdí v Krásném Poli?