Noc venku se uskuteční v 17 městech. Kromě Ostravy, Prahy nebo Olomouce se zúčastní také Beroun, Litoměřice a Bratislava jako jediný zástupce slovenských měst. Letos se nově připojil také Mělník, Jičín a Frýdek-Místek.

„Jsme rádi, že se nám myšlenka solidarity s lidmi bez domova postupně daří šířit do dalších měst,“ říká celorepubliková koordinátorka Noci venku Dominika Najvert.

Ilustrační foto.
Interiérový design nebo tvůrčí workshopy. Meat Design už počtvrté v Ostravě

Každé z měst má svůj vlastní program, na kterém se kromě neziskových organizací podílejí také jejich klienti – tedy lidé bez domova. Lidé ale samozřejmě nepřijdou ani o hlavní bod programu – tedy nocleh na ulici. V Ostravě budou moci zájemci přenocovat ve čtvrtek 22. listopadu 2018 na Kostelním náměstí před kostelem svatého Václava v Moravské Ostravě.

Z Lysé hory se naskýtají zajímavé výhledy do údolí.
OBRAZEM: Začínají mrazy, Lysá zažila nejstudenější den v sezoně

Vstup je dobrovolný, jako vstupné se nevybírají peníze, ale trvanlivé potraviny (polévky, těstoviny nebo konzervy), ošacení, či funkční mobilní telefony v hodnotě alespoň 50 korun. Tyto dary pak budou distribuovány lidem bez domova. Akce začne v 19 hodin.

K dispozici zde bude také testovací stan, ve kterém si budou moci zájemci nechat otestovat, zda se nenakazili virem HIV nebo žloutenkou typu C. Více na http://www.nocvenku.cz.

Ostravská Noc venku - happening poukazující na problematiku bezdomovců.
Dominika Najvert: Snažíme se odstraňovat bariéry ve společnosti

Poznej Ostravu očima lidí bez domovaKomentovaná procházka Přívozem se uskuteční v neděli 25. listopadu 2018 od 17 hodin. Průvodcem bude Julek – Rom, který žil na ulici, prožil si své divoké období, ale teď bojuje za to, aby lidé měli důstojné bydlení. Prohlídku začne na Hlavním nádraží odkud se zájemci projedou Přívozem až k Přednádraží. Je to dnes už prázdné „sídliště“, které působí tak trochu jako město duchů.
Vstupné je 250 korun (studenti 180 korun). Více informací na www.ostrava.pragulic.cz.

17. listopad, připomínka Dne boje za svobodu a demokracii.
OBRAZEM: Průvodu svobody se v Ostravě zúčastnilo asi 200 lidí
Farmářské trhy v Ostravě u Futura.
Sedmá sezona farmářských trhů u Futura byla úspěšná