Po dvou letech se znovu otevřou brány jednoho z největších hudebních festivalů ve střední Evropě – Colours of Ostrava (COO). Připraveno je několik novinek, například nové festivalové infocentrum v hale Gong. Přístup do expozic v Dolní oblasti Vítkovic (DOV) budou mít po dobu trvání (do 16. 7.) Colours jen lidé s festivalovou vstupenkou.

V areálu už stojí hlavní scény a během víkendu se finišovalo s instalací stánků, diskuzních prostor i další návštěvnické infrastruktury. A organizátoři slibují velkolepý zážitek.

Hudební festival Colours of Ostrava 2019 v Dolní oblasti Vítkovice, 17. července 2019 v Ostravě. Na snímku Dánská zpěvačka MØ, celým jménem Karen Marie Aagaard Ørsted.
PŘEHLEDNĚ: Vše o Colours of Ostrava. Ceny, doprava, parkování, kemp a další

„Můžeme slíbit nejlepší ročník v historii. Nejen díky programu předních světových hvězd, ale především díky tomu, že to bude první plnohodnotný ročník po pandemii,” řekla ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Počty návštěvníků, kteří na COO dorazili, organizátoři v posledních letech nezveřejňují, ale dá se předpokládat, že jich i letos bude jako před rokem 2019, tedy 40 až 50 tisíc.

Letošní Colours zahájí soubor nového cirkusu Cirk La Putyka se studenty Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění.

V roce 2019 se v Ostravě uskutečnil dosud poslední ročník Colours of Ostrava.
TIP DENÍKU: Pět důvodů, proč letos nesmíte chybět na Colours of Ostrava

Poté proběhne čtyřdenní maratón koncertů na mnoha scénách. Přijedou kapely a hudebníci nejrůznějších žánrů z 32 zemí světa. Hlavními hvězdami budou The Killers, Twenty One Pilots, Martin Garrix nebo LP. Bohatý je i doprovodný program a chybět nebude ani velmi oblíbené diskuzní fórum Meltingpot, které na devíti diskuzních scénách přivítá více než 200 řečníků z celého světa.

DOV jen pro návštěvníky festivalu

Konání této hudební akce ale bude znamenat jistá omezení v Dolní oblasti Vítkovic pro nefestivalové návštěvníky. „Principiálně 12. července areál zavíráme (s výjimkou Velkého světa techniky, který bude ten den ještě otevřen), a od 13. července se do DOV dostanou jen lidé s platnou vstupenkou na Colours. Ti pak samo sebou mohou na různé prohlídky a atrakce. Systém a režim prohlídek je uzpůsoben tak, aby se aktivity vzájemně nerušily,“ říká mluvčí Dolní oblasti Vítkovic Eva Kijonková.

Z poloviny zaplněný Gong si vyslechl plány na vznik několikatisícové čtvrti, která má rozšířit centrum Ostravy.
Nová čtvrť v Ostravě pro tisíce lidí: propojí centrum města a Dolní Vítkovice

Festivalovým návštěvníků nabídne Dolní oblast Vítkovic nabídne řadu možností, jak trávit chvíle, kdy si chtějí od hudby trochu odpočinout. Omezeně přístupná bude během festivalu také Bolt Tower. Lidé jsou zváni na zkrácený komentovaný Vysokopecní okruh s možností návštěvy Bolt Café.

Řada zajímavých akcí se bude konat ve Velkém světě techniky a chybět nebudou ani komentované i volné prohlídky Galerie Gong.

Nové infocentrum v Gongu

„Důležité pro návštěvníky bude nové Infocentrum Dolních Vítkovic v Gongu. To je hlavní point, kde dostanou veškeré informace o provozu a aktuální festivalové nabídce atraktivit Dolních Vítkovic a Hornického muzea v Landek Parku. Tam je i prodej vstupenek do všech expozic,“ dodává mluvčí DOV Eva Kijonková.

Zmínila také letošní novinky v mimohudebním programu festivalu. Například na bývalém dole Hlubina bude v prostoru Kina Etáž fungovat Kino České televize, své studio bude mít v DOV dočasně Hitrádio Orion.

Festival Hip Hop camp na Hradeckém letišti
Zelená revoluce na letošních festivalech: Žádné plasty, elektřinu vyrobí větrník

Velkým lákadlem bude podle organizátorů také již zmiňované mezinárodní diskuzní fórum Meltingpot, na které přijede více než 200 řečníků z celého světa. „Přivítáme výrazné osobnosti vědy, umění, žurnalistiky, osobního rozvoje a mnoha dalších oborů. Lidé se mohou těšit například na známého „Ledového muže”, sportovce a lektora Wima Hofa, bývalého bhútánského premiéra Tsheringa Tobgaye nebo „Tarantina dokumentárního filmu” Vincenta Moona,” vypočítává nejzajímavější hosty mluvčí festivalu Colours of Ostrava Jiří Sedlák.

Ubytování

Colours of Ostrava jsou oblíbeným obdobím pro ostravské hoteliéry, restauratéry i taxikáře. Největší ostravské hotely spojené značkou CPI Hotels hlásí prakticky stoprocentní obsazenost.

„Nejvíce vytížen je pochopitelně Hotel Imperial díky své poloze v centru města a docházkové vzdálenosti od festivalového areálů. Termín Colours patří k několika dnům v roce, kdy pokoje nenabízíme přes rezervační systémy. Pokud náhodou zůstane volný pokoj, je samozřejmě nabízen standardní cestou, ale cena odpovídá takto exponovanému termínu,“ říká Klára Daňková, marketingová manažerka hotelů Imperial, Clarion Congress Hotel Ostrava a Quality Hotel Ostrava City.

Kvalifikační závod na mistrovství ČR v kombinovaných soutěžích chladnokrevníků, 9. července 2022, Bobrovníky.
Kláda, vůz i naložené saně. Show na ranči ukázala, jak člověk a kůň tvoří tým

Zvýšený zájem o ubytování právě návštěvníků Colours of Ostrava hlásí také menší ostravské hotely Jan Maria a Hotel Mercure. Volné ubytovací kapacity v řádu jednotek prý mají v první den festivalu, hlavní dny, pátek a sobota je už plně obsazeno. „Víkendy obvykle míváme slabší, ale v období Colours je to naopak. Máme plně obsazeno,“ potvrdil generální manager hotelu Mercure Jiří Hnolík.

Návštěvníci Colours se i s ohledem na nižší ceny pokojů využívají ubytování v hotelech a penzionech v okolí Ostravy. Ti skromnější či méně solventní mohou využít služeb několika festivalových kempů jejichž seznam najdou na www.colours.cz.

Doprava

Pro hudební fanoušky, kteří nechtějí do Ostravy autem, vypraví České dráhy speciální vlaky. Takzvaný „Colours expres“ pojede ve směru z Prahy do Ostravy ve středu 13. července. Po skončení akce odvezou účastníky festivalu dva vlaky, první vyjede z Ostravy v neděli 17. července hned nad ránem a druhý krátce před polednem. „Také každý den ve večerních hodinách vypraví ze stanice Ostrava střed speciální vlaky směrem do Opavy, Návsí a Frýdlantu nad Ostravicí,“ říká mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Největší nápor čeká v době COO ostravskou městskou hromadnou dopravu. I proto v době konání festivalu posiluje Dopravní podnik Ostrava spoje. Na závěr každého festivalového dne budou častěji jezdit tramvajové linky č. 1 a 2 - zastávky Dolní Vítkovice Hlubina a Dolní Vítkovice.

Lokalita Pod Žofinkou má být novou spojnicí mezi Dolními Vítkovicemi a centrem města, které má pomoci dotvořit.
Ostrava plánuje postavit v centru „okresní město“. Projekt Lanovka padl

Návštěvní Colours mohou také využít tzv. Festivalovou jízdenku platnou na celou ostravskou MHD v období od 11. do 17. července. Nahrává se na festivalový náramek díky QR kódu. Náramek není nutné přikládat při nástupu a výstupu k odbavovacímu terminálu MHD. Cena je 220 korun a dobití festivalové jízdenky je možné v Ostravě naproti hlavnímu nádraží od pondělí 11. července.

Další možností dopravy na/z koncertů je taxi anebo služba, kterou letos nabízí společnost Heimstaden - pohodlnou dopravu z festivalu do Ostravy-Poruby, Karviné, Orlové, Havířova a Frýdku-Místku. Více informací na heimstaden.cz.

Podrobnosti a aktuální změny během festivalu lidé najdou na www.colours.cz, www.dolnivitkovice.cz a na sociálních sítích.