Kromě výše zmíněných položek se hodně kupují také dětské knihy či recepty, což také může souviset s momentální karanténou. Například v e-shopu knihkupectví Luxor se prodej navýšil téměř o čtvrtinu. „Jedním z top titulů dnešních dnů je thriller Daniela Colea Konec hry. Autor měl původně přijet do Prahy představit svou novinku, v Luxoru měl naplánovanou i autogramiádu, ale nakonec jsme akci museli zrušit," uvedla mluvčí knihkupectví Ivana Oberhofnerová. Zájem je zde také o papírenské zboží.

Vzít si půjčku? Pokaždé tím lidé vstupují do rizika.
Stát pomáhal týden. Peníze pro firmy postižené koronavirem už došly

V knihkupectví Knihy Dobrovský je nárůst tržeb v rámci e-shopu o 15 procent. „Zajímavý je trend, kdy přichází mnoho zákazníků, kteří nakupují knížky poprvé online a jinak chodili roky či desetiletí výhradně do kamenných knihkupectví," prozradil marketingový ředitel společnosti Adam Pýcha. Zde se nejvíce prodávají bestsellery jako humorná erotická kniha Jeho banán nebo titul z kategorie rozvoje vlastní osobnosti Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le.

Oficiální grafika k písni Corona
Hit Corona vznikl po síti. Lidi ale neuvěřitelně baví

„Letos nám prodeje přes e-shop proti loňsku stoupají tak jako tak a těžko se to hodnotí," řekla za knihkupectví Kanzelsberger mluvčí společnosti Jana Kmuníčková. Také zde je zvýšený zájem o určitý typ literatury, konkrétně o učebnice nebo třeba dětské knihy. Jak klasické, tak i elektronické knihy se prodávají se zvýšeným zájmem také na e-shopu Alza.cz, kde rovněž mizí i deskové hry.

LEKTORKA nyní vede kurzy z obrazovek.
Kurzy pole dance v Ostravě jedou dál, cvičí se doma, bez roušek, po internetu

Rostoucí prodeje knih na internetu však knižní trh od propadu nezachrání. Uzavřená knihkupectví dostala do problémů nakladatele i distributory, přičemž podle vyjádření generálního ředitele skupiny Albatros Media Václava Kadlece bude nutné, aby po skončení koronavirové pandemie těmto subjektům výrazně pomohl také stát.