„Festivalový prolog, jako už tradičně, nabídne posluchačům Janáčkovu Sinfoniettu, dále přinese ostravskou premiéru Symfonie č. 3 C dur Poemy Arama Chačaturjana. Sólový part v Beethovenově Koncertu pro klavír a orchestr č. 3 c moll op. 37 zahraje skvělý klavírista Lars Vogt za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Koncert měl dirigovat současný prezident Janáčkova máje Zdeněk Mácal. Bohužel, v těchto dnech pečuje o svoji nemocnou manželku, která mu je celoživotní oporou, a tak jí chce být právě v těchto týdnech nablízku. Ale v průběhu festivalu prezident Janáčkova máje určitě do Ostravy přijede. Místo něho se objeví s dirigentskou taktovkou na pódiu skvělý arménský umělec Vahan Mardirossian, který žije ve Francii, a je také úspěšným klavíristou," říká Jaromír Javůrek, ředitel MHF Janáčkův máj. Letos osmatřicetiletý Vahan Mardirossian začínal svou slibnou dirigentskou kariéru už v patnácti letech v mládežnickém orchestru v rodné Arménii. Později si ho na dirigentské kurzy pozval do New Yorku legendární dirigent Kurt Masur. V současné době je šéfdirigentem Symfonického orchestru ve francouzském městě Caen.

Návštěvníky festivalu čeká letos devatenáct koncertů v Ostravě, Opavě, Kravařích, Ludgeřovicích, Příboře či Českém Těšíně.

„Bohužel, zahajovací, ale i závěrečný koncert se světově proslulou mezzosopranistkou Dagmar Peckovou, dirigentem Liborem Peškem a Symfonickým orchestrem hlavního města Praha jsou už beznadějně vyprodány, stejně jako koncert Pocta violoncellu 21. května ve Vítkovickém zámku, a rovněž tak večer nazvaný Krása českého hudebního baroku, jenž se uskuteční 10. června v piaristickém klášteře v Příboře," dodává Jaromír Javůrek.

Tabea Zimmermann

Naopak vstupenky ještě k dostání jsou na vystoupení špičkových hudebních hvězd, k nimž nesporně patří violistka Tabea Zimmermann, maďarský fenomenální violoncellista Miklós Perényi, klavírní mágové Garrick Ohlsson či Martin Kasík, mladá japonská houslová virtuoska Sayaka Shoji a další.

O průběhu festivalu vás budeme podrobně informovat v tištěném vydání Deníku. Staňte se předplatitelem Deníku a získejte od nás dárek - více zde.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Symfonický orchestr Českého rozhlasu patří k předním a zároveň nejstarším českým orchestrálním tělesům. Svou nápaditou dramaturgií a stále stoupající uměleckou úrovní si vydobyl významné postavení v českém koncertním životě. Zároveň patří k vítaným hostům zahraničních koncertních síní. Jeho tradice se odvíjí od roku 1926 a je spojena s počátky vysílání Radiojournalu. Po roce 1945 se těleso proměnilo ve velký symfonický orchestr, s nímž jako šéfdirigenti pracovali Karel Ančerl, Alois Klíma, Jaroslav Krombholc a František Vajnar. Jako hosté zde působili Václav Talich, Václav Neumann, Libor Pešek, Charles Munch, Franz Konwitschny, Hermann Scherchen, Gennadij Rožděstvenskij nebo Charles Mackerras. V letech 1985 až 2011 stál v čele tělesa šéfdirigent Vladimír Válek. Od sezony 2011/ 2012 se uměleckého vedení ujal Ondrej Lenárd, hlavním hostujícím dirigentem se stal Ronald Zollman.

Minivizitka Lars Vogt

Lars Vogt se velmi rychle zařadil mezi přední klavíristy své generace. Narodil se v německém Dürenu a poprvé na sebe upozornil v roce 1990, když získal druhou cenu v Mezinárodní klavírní soutěži v Leedsu. Od té doby vystupuje na koncertních a recitálových vystoupeních po celé Evropě, v Asii, Austrálii a Severní i Jižní Americe.