Nedávno jste absolvovali soustředění ve Znojmě. Šlo o přípravu na vaše koncerty v divadlech, nebo je za tím něco víc, třeba chystaná nová deska?
V loňském roce jsme vydali album z názvem Best of 25 a tam jsou čtyři nové písně, které snad ještě nějakou chvíli vydrží v éteru i v uších fanoušků jako neohrané novinky. Na dalším řadovém albu tak cíleně nepracujeme, soustředění bylo právě na blížící se divadelní tour, nicméně nápady na nové písně se u nás objevují stejně průběžně. Takže za naším kapelovým setkáním je vlastně vždy něco víc. (úsměv)

Do poloviny dubna máte plný kalendář. Hrajete 18 koncertů JenomPísničkyTour 2018 v divadlech po celé republice, pak máte pauzu a 16. června vystoupíte v Karviné na festivalu Dolański Gróm. Po něm pak od července následuje celá řada oblíbených Kryštof Kempů. Proč jste si vybrali jako první letošní open air koncert právě tento karvinský fesťák?
Ono to tak hezky vyšlo, že jsme pětadvacetiny kapely oslavili naším doposud největším samostatným koncertem (vlastně dvěma) ve velkém prostoru s obří scénou a rozsáhlou výpravou. No a pro 2018 jsme se rozhodli nabídnout fanouškům úplný opak. Intimní prostředí a spíše akustické koncerty, kde je podstata koncertu opravdu jen o písničkách a komunikaci s fans, bez velkoplošných projekcí, monstr pódií a efektů. Pak nám ale přišlo škoda, abychom celý rok hráli s kapelou jen akusticky, tak jsme si vybrali tři akce, kde odehrajeme náš klasický rozdováděný festivalový set, ať z toho úplně nevypadneme. Protože Kryštof Kempy jsou taky hodně koncertně odlehčené, tam fanouškům nabízíme úplně jiný „mimopódiový“ zážitek s kapelou.

Evžen Hofmann
Kytarista kapely Kryštof Evžen Hofmann: Chci pomoci kapelám v našem regionu

Bude váš karvinský set blíže klasickému festivalovému koncertu nebo půjde spíše o navázání na komornější vystoupení divadelního tour?
Bude to nejfestivalovější koncert, jaký umíme. (úsměv) Chtěli bychom v dalších letech objet vybrané české festivaly, kde budeme moci přenést trochu zážitku ze Strahova. A karvinský koncert bude vlastně taková generálka, jak bychom chtěli hrát dál a nabídnout fanouškům zase o trošku více na domácí festivalové scéně.

Festival Dolański Gróm je známý z koncertů těch nejkvalitnějších polských kapel. Sledujete, co se děje na polské hudební scéně, můžete srovnat naši pop-rockovou scénu s tou polskou?
Na toto téma se toho teď ode mě moc nedozvíte. Možná by bylo lepší se zeptat kluků z kapely, kteří to mají i o dost blíže. Snažím se sledovat obecně celou evropskou a světovou hudební scénu, jen …to víte. Vzhledem k množství aktivit s kapelou, divadlem, dětmi i se ženou už takový prostor ve svém životě na zkoumání a proplouvání hudební scénou nemám. Naopak se těším, jaké polské kapely se s námi vystřídají na pódiu festivalu.

Na co se mohou fanoušci vašeho vystoupení v Karviné těšit?
Na jediný klasický živý koncert Kryštof „doma“ v letošním roce. My se těšíme moc.

Havířovský zpěvák skupiny Kryštof Richard Krajčo.
V Karviné zahraje Kryštof. Prodej vstupenek startuje po půlnoci