„Barevné kufříky a jejich pestrý obsah dokážou přitáhnout pozornost dětí i k tématům, která se dají označit za ,školní´, rodiče získají podněty, jak rozvíjet fantazii a tvořivost dětí nebo zdolat úskalí výslovnosti či českého jazyka, zároveň mohou spolu s dětmi strávit společný čas," říká Veronika Rychtová z ostravské městské knihovny. Protože o netradiční službu je velký zájem, rozšířila knihovna nabídku témat i počty kufříků.

„Od letošního roku jsou k dispozici, kromě kufříků s tématy Učíme se číst a psát, Učíme se počítat, Logopedie, Dinosauři, Angličtina, Dopravní výchova a Světem zvířat, nové kufříky s tématy Čas kolem nás, Podmořský svět, České pohádky," vyjmenovala Veronika Rychtová.

Zvláštní kategorii pak tvoří tematický kufřík s názvem První čtenářská gramotnost, který přináší návod kdy, co a jak číst i těm nejmenším. Jedná se o první možnou informační výbavu třeba pro nastávající rodiče, obsahuje knihy s tematikou těhotenství, výchovy, vývojové psychologie, první říkadla, pohádky a básničky pro nejmenší.

Více než sto nových kufříků bylo pořízeno díky dotaci města Ostravy. Návštěvníci je najdou v knihovnách v Mariánských Horách, Vítkovicích, Michálkovicích, Radvanicích, na Hladnově, v Kunčičkách, Ostravě-Jihu (Dr. Martínka, Závodní, Výškovice), Porubě (Opavská, Podroužkova, Vietnamská), ve Svinově a v ústřední knihovně u Sýkorova mostu.