Poté zde sídlil nějakou dobu vítkovický gymnastický klub. Po něm získali objekt do vlastnictví soukromí majitelé, kteří ho zrekonstruovali a následně pronajali vietnamským obchodníkům.

Zdroj: Deník/Pavel Sonnek

Ti zde také dlouho nevydrželi, a tak byla budova dlouho prázdná. Před časem o ni projevil zájem herec z ostravské Komorní scény Aréna Albert Čuba.

„Už delší čas jsem hledal prostory, kde by se dalo provozovat soukromé divadlo. Uzavírka na silnici mě donutila projet Vítkovicemi, kde jsem si všiml budovy bývalého kina. A když jsem si po ujetí několika metrů navíc všiml, že objekt je na prodej, málem jsem se naboural," uvedl s úsměvem Albert Čuba.

DVĚ SCÉNY A KLUB

„Jsme ještě na úplném začátku, ale jakmile zhruba během pěti měsíců vyřešíme kolaudační řízení, v němž nám úřad zdejšího městského obvodu vychází vstříc, tak bychom mohli na počátku příštího roku zahájit provoz v novém profesionálním divadle," dodal Albert Čuba.

Podle jeho slov se v něm bude dramaturgie odvíjet ve dvou liniích. „V té první bychom chtěli hrát kvalitní divadelní bulvár v tom nejlepším slova smyslu. Tedy představení především komediální a oddechová, která nejsou běžně v repertoáru ostravských divadel," přiblížil Albert Čuba.

„A také chceme, aby v divadle vznikl Ostravský herecký klub. Právě v něm by se spolu potkávali na jevišti herci z různých ostravských divadelních scén v náročnějších komorních projektech," vysvětlil Albert Čuba.

JEDNÁNÍ S MECENÁŠI I ARCHITEKTY

A kde vezme nové Divadlo Mír finance na svou činnost?

„Chceme být finančně soběstační, tedy nejenom ze sponzorských darů, ale také získávat prostředky ze vstupného. Jsme už v kontaktu s podnikateli a případnými mecenáši, něco už se rýsuje, ale nerad bych to zakřiknul. Jednáme rovněž s architekty o budoucí podobě interiérů nového divadla, ale také umělci. První inscenaci bude v divadle režírovat Václav Klemens, současný umělecký šéf Divadla loutek v Ostravě. Ale titul zatím z pověrčivosti raději neprozradím, věřím ale, že se vše podaří," uzavřel naše setkání Albert Čuba.

Už v říjnu by se měl v novém divadle v Ostravě- Vítkovicích uskutečnit pořad studentů Ostravské univerzity o Karlu IV.