Dům umění Ostrava předkládá výstavní skvost: Bohumila Kubištu

Návštěvník má možnost zhlédnout celkem 223 uměleckých prací šestačtyřiceti umělců ve všech sálech Domu umění, z toho přibližně 130 prací Kubištových.

Výstava skýtá mimořádnou příležitost prohlédnout si i díla ze soukromých sbírek běžně nepřístupných veřejnosti vedle děl zapůjčených do Ostravy z více než šestatřiceti galerií a veřejných institucí z celé České republiky.

Příprava trvala dva roky

 Výstavní projekt nazvaný Zářivý krystal / Bohumil Kubišta a české umění / 1905 2013 / Průniky / Střety / Přesahy. Galerie výtvarného umění v Ostravě jej připravovala ve spolupráci s Národní galerií v Praze a předními českými kurátory dva roky. Výsledkem je výstižně a zevrubně pojatá expozice, která důkladně mapuje nejenom tvorbu Bohumila Kubišty, ale také jeho vliv na české umění 20. století s přesahem do současnosti. 

Vystaveny jsou malby, kresby, grafiky, plastiky i fotografie. Výstava potrvá do 4. ledna příštího roku.

Kubištova osobnost

„Jedním z cílů výstavy je poukázat na Kubištovu vůdčí roli v rámci celého českého moderního umění 20. století, která byla vždy předpokládána, ale nebyla nikdy výstavně prokázána," vysvětluje Karel Srp. „Expozice mapuje život, dílo a kontext tvorby slavného malíře Bohumila Kubišty a jeho inspirační odkaz, jak se zrcadlí v dílech jeho souputníků i pokračovatelů. Návštěvník má možnost zhlédnout celkem 223 uměleckých prací šestačtyřiceti umělců ve všech sálech Domu umění, z toho přibližně 130 prací Kubištových. Výstava skýtá mimořádnou příležitost prohlédnout si i díla ze soukromých sbírek, běžně nepřístupná veřejnosti vedle děl zapůjčených do Ostravy z více než šestatřiceti galerií a veřejných institucí z celé České republiky. Vystaveny jsou malby, kresby, grafiky, plastiky i fotografie," dodává Jiří Jůza, ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO).

Obrazové lahůdky

Podle jeho slov k mimořádným dílům Bohumila Kubišty patří například Koupání mužů (obraz z roku1911) nebo Svatý Šebestián (1912). „Věřím, že tato expozice aspiruje na jeden z nejvýznamnějších projektů podzimní výstavní sezony celé České republiky," míní Jiří Jůza.

Umělecká hodnota vystavovaných děl je nevyčíslitelná, ta teoretická přesahuje miliardu korun. Právě kvůli jedinečnosti a vysoké hodnotě uměleckých děl výstavu provázejí mimořádná bezpečnostní opatření. „Od pojištění až po praktické zabezpečení a ostrahu, o podrobnostech z pochopitelných důvodů mluvit nemohu," konstatuje Jůza.

Působivé publikace

U příležitosti výstavy vydala Galerie vytvarného umění v Ostravě ve spolupráci s nakladatelstvím Arbor vitae dvoudílnou doprovodnou publikaci. První díl nazvaný Bohumil Kubišta / Zářivý krystal odhaluje zevrubným archivním výzkumům i dosud neznámé peripetie dobrodružného života Bohumila Kubišty, který zemřel na španělskou chřipku téměř záhy poté, co přežil první světovou válku v roli důstojníka dělostřelectva. Druhý díl je věnován autorům, jejichž tvorba je Kubištou ovlivněna nebo se k němu odkazuje, a vychází pod názvem Bohumil Kubišta a české umění 1905 2013 / Zářivý krystal.

Audiovizuální četba dopisů

Ve dvou výstavních sálech návštěvníci uslyší audiozáznam četby dopisů, které psal Bohumil Kubišta svým blízkým a příteli Janu Zrzavému v průběhu let 1906 až 1918, a to v podání ostravského herce Alberta Čuby.

Součástí exkluzivní výstavy jsou vzdělávací programy a výtvarné dílny pro školy i veřejnost, ale také komentované prohlídky s kurátory výstavy. Termíny těchto aktivit spolu s rezervačním on-line systémem jsou k dispozici na webových stránkách galerie www.gvuo.cz. Výstava je otevřena denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin. Plné vstupné činí 100 korun a zlevněné 50 korun, volný vstup v neděli bude zachován.