VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V kavárně U Mě vaří kávu ostravská mistryně

Ostrava /SERIÁL DENÍKU/ - Pro dobrou kávu mám prostě slabost. Když se dozvím, kdo ji v Ostravě podle odborníků dělá nejlépe, nedá mi to a okamžitě googluju Kavárna U Mě.

25.9.2012
SDÍLEJ:

Romana Tvrdá z kavárny U Mě je první ostravskou mistryní v přípravě kávy.Foto: Kávová asociace

OSTRAVSKÉ KAVÁRNY

V Ostravě v poslední době vzniklo několik velmi dobrých a zajímavých kaváren. Nemáme ambici je profesionálně hodnotit. Jen vám nabízíme tipy, kde můžete strávit klidné a příjemné chvíle s partnerem či přáteli. Seriál najdete pravidelně každé úterý v příloze Deníku Ostrava plus.

Forum Nová Karolina. „V naší kavárně se báječně uvolníte, potěšíte smyslové buňky a užijete si pohody," zní velmi stručná pozvánka na webových stránkách obřího nákupního centra. A tak využívám první příležitost, setkání s kamarádkou Dášou (trvala na tom, že když už se mnou absolvovala tuhle „kávovou" anabázi, musím ji alespoň jmenovat), a jsem tam.

Mám ráda trošku jiný typ kaváren. Tato je nová, krásná a elegantní, ale mnohem více se mi prostě líbí tam, kde to má svoji tvář. K posezení si zde můžete vybrat buď pohodlná křesílka u malých kulatých stolků, nebo židle či béžově čalouněné „lavice" u stolů podél zdi. Svou kávu si můžete vypít buď uvnitř kavárny, nebo před ní. Vedle čtveřice stolů umístěných v galerii je hrací koutek pro děti. V cukřenkách na stole je bílý i hnědý cukr. Obslouží vás milý, ochotný a rychlý personál. V dobře klimatizované kavárně se (kupodivu) může kouřit. Není tu však k mání denní tisk, takže když čtvrt hodiny čekám na bloudící Dášu, bohapustě se nudím. Poměrně nepříjemné mi zde přijde to, co je společné všem kavárnám v nákupních centrech: nemají vlastní toalety.

Romana Tvrdá, která je nositelkou prvního titulu Mistr kávy Ostrava, nám sice kávu nedělala, ale cappuccino, které nám na tácku v hladkém šálku elegantního tvaru naservírovali podle standardu s přiměřeně vysokou hustou pěnou (v ní zpěněným mlékem „nakresleným" srdíčkem) a skleničkou vody bylo podle mě opravdu výborné. (Na prvním mistrovství ostravských baristů vítězka připravovala porotě čtyři pressa a čtyři cappuccina ze stejného druhu kávy a ve stejném nádobí jako běžnému návštěvníkovi podniku. Jako on také mohli ochutnat malé zázvorové sušenky, které k nápoji dostanete.) Od obsluhující slečny se na dotaz dozvíme nejen značku kávy (Trieste Kvalita bar), ale i její složení 75 procent arabiky a 25 procent robusty.

Co se sortimentu týká, kromě káv a samozřejmě nealka si můžete vybrat z nabídky horkých čokolád, jogurtových koktejlů, zmrzlinových pohárů i několika dezertů. Milá servírka nám z aktuální nabídky při objednávce doporučila čokoládový dortík s banánem (ale my jsme odolaly). Zrnkovou kávu stejné značky, z níž tady kávy připravují, si můžete koupit i na váhu buď stoprocentní arabiku, nebo zmiňovanou směs Kvalita bar.

Parametry espressa

Hrubost mletí kávy musí být taková, aby při zalisování silou 200 N (odpovídá tíze závaží o hmotnosti 20 kilogramů) protékalo z kávovaru 20 až 30 ml nápoje po dobu 20 až 30 s.

Na jeden šálek espressa je třeba 7 g kávy.

Nápoj musí být připravován do předehřátého silnostěnného šálku z porcelánu s ouškem o celkovém objemu 60 až 90 ml, přičemž ideální šálek na espresso musí mít kónický, oblý vnitřní tvar.

Na povrchu espressa připraveného z jakéhokoliv druhu či značky kávy (neexistuje káva určená pouze na espresso) musí být oříškově hnědá hustá elastická pěna; na povrchu je možné vidět také „tygrování" střídání světlejších a tmavších odstínů oříškově hnědé barvy.

Chuť espressa musí být harmonicky vyvážená (mezi hořkou, kyselou a sladkou).

Teplota vody při průtoku hlavou kávovaru má být 90,5 až 96 °C .

Tlak kávovaru má být okolo 0,90 MPa.

Espresso musí být vždy servírováno s malou sklenkou vody a cukrem.

K espressu se servíruje také malá mléčenka s trochou teplého mléka.

*Mezinárodně platné parametry podle www.skolakavy.cz

Autor: Jana Janošcová

25.9.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Hlučín - Petřkovice
10

Petřkovice i v deseti kousaly, body z derby ale nemají

Meningokok. Ilustrační foto.

Zákeřný meningokok vzal život mladé dívce

Za brutální vraždu muž stráví ve vězení sedmnáct a půl roku

Muž nechal svou přítelkyni hodiny umírat v krutých bolestech.

Pod Frýdlantskými mosty je konečně čisto! Na jak dlouho?

/FOTOGALERIE/ Podzimní generální údržba podchodu pod Frýdlantskými mosty v centru Ostravy finišuje. Jako nové rozhodně nevypadají, ale také už neodpuzují na pohled.

Opilec v Ostravě-Zábřehu dělal scény. Vyjednávač neuspěl, vyrážely se dveře

Lidé v jednom z paneláků ve Volgodradské ulici v Zábřehu si v noci na pondělí místo spánku „užili“ rozruch. Na vině byl soused (28), s nímž přijeli dělat pořádek policisté.  

Surový útok trval třicet minut. Oběť se zmohla jen na vykrývání úderů do hlavy

Mlácení lidí, ničení aut, rozbíjení skleněných výplní oken a další výtržnosti. O tom všem se v pondělí hovořilo u Krajského soudu v Ostravě, který se začal zabývat případem pěti mladíků (20 až 26 let) z Krnovska.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT