Syn bývalého premiéra a prezidenta se rozpovídal nejen o své nové knize (Pondělní komentáře aneb braňme normální svět), ale také o současném dění v republice. A rozhodně přítomné diváky svými názory nenudil.

Sám přiznal, že se mu nejlépe píše, pokud ho něco naštve. Koriguje ho pouze manželka. „Píšu si, co chci. Moje manželka komentáře čte a občas mě upozorní, že už toho je moc,“ přiznal Klaus.

Otázky moderátorky besedy se týkaly především školství a přebytečné byrokracie v tomto resortu. Bývalý ředitel soukromého gymnázia PORG upozornil, že řídit školy by měli především ředitelé.

Tzv. „Pamlsková vyhláška“ a podobná nařízení jsou podle jeho slov nesmysly. „Nebylo by špatné odškrtat 3/4 nesmyslných zákonů. Do roku 2003 jsme neměli žádný školský zákon a žili jsme. Většinu můžeme vyškrtnout a nikdo nic nepozná,“ zdůraznil Klaus.

Člen ODS se také vyjádřil ke kauze z loňského roku s muslimskou studentkou, která odmítala ve škole sundat hidžáb. „Můžu být věřící kanibal, ale to ještě neznamená, že můžu někoho jíst. Něco podobného to je s náboženstvím,“ řekl Klaus s tím, že všechna náboženství by měla mít své meze.

Jednoho diváka zajímal názor na fungování veřejnoprávních médií. „Nemáme veřejnoprávní internet ani noviny. Vysílat Četnické Humoresky z koncesionářských poplatků je podle mě nesmysl. Koncesionářský poplatek bych nechal jako dobrovolný,“ dodal Václav Klaus mladší.

Martina Riemlová