„Nabídku jsem přijal s potěšením, neboť jsem doposud při práci s ostravským orchestrem zažil jen ty nejpozitivnější okamžiky poprvé v prosinci 2018 a poté znovu na zahajovacím koncertě minulé sezóny. Proto se velmi těším na posílení své vazby s filharmonií, publikem i městem Ostravou,“ svěřil se světoznámý umělec.

MOSKVA, LONDÝN,VÍDEŇ…

Vassilij Sinajski působil v letech 2010 až 2013 coby šéfdirigent a hudební ředitel Velkého divadla v Moskvě. Jeho dosavadní umělecký životopis je velmi pestrý.

Na přelomu 20. a 21. století zastával pozici hlavního hostujícího dirigenta v BBC Philharmonic Orchestra, kde je dnes emeritním dirigentem, stejně jako v Symfonickém orchestru v Malmo. Řídil symfonické orchestry v Londýně, Vídni, Berlíně, Houstonu, Sao Paulu, Soulu či Petrohradu.

„V první ostravské sezoně představí zdejšímu publiku například své interpretace Stravinského Svěcení jara, Verdiho Requiem nebo Sostakovičovy Symfonie č. 10. Ujme se i Novoročního koncertu s valčíky a polkami Johanna Strausse mladšího,“ uvedl Jan Žemla, ředitel Janáčkovy filharmonie Ostrava (JFO).

REZIDENČNÍ SÓLISTA: LUKÁŠ VONDRÁČEK

Vedle nového šéfdirigenta, se ostravští filharmonici představí rovněž s rezidenčním sólistu sezony, kterým se stane proslulý a ve světě uznávaný klavírní virtuos Lukáš Vondráček, který má své kořeny v Opavě.

„Během sezony vystoupí hned třikrát. Zahraje Koncert pro klavír a orchestr g moll, op. 33 Antonína Dvořáka, dále to bude recitál s mimořádně zajímavým repertoárem, kde bude moci využít svých mimořádných dispozic zazní nádherná Schubertova Impromptu, technicky mimořádně náročná Zrcadla Maurice Ravela a Prokofjevova Klavírní sonáta č. 2. A nakonec Brahmsův Koncert pro klavír a orchestr č. 2 B dur, op. Jako s hlavním hostujícím dirigentem počítá filharmonie s Petrem Popelkou,“ doplňuje Jana Knížátková, tisková mluvčí JFO. O podrobnějším přehledu dramaturgie jednotlivých koncertů Janáčkovy filharmonie Ostrava v příští sezoně vás budeme informovat v příštích týdnech.