Ke klavíru usedne vynikající mladá pianistka Marie Al-Ashhabová. Dále posluchači vyslechnou Beethovenovu předehru k opeře Fidelio a Bizetovu Symfonii C dur. Orchestr bude řídit arménská dirigentka Nvart Andreassian.

Vizitky

Na klavír se Marie Al-Ashhabová začala učit v devíti letech na ZUŠ v Chomutově u Jaroslavy Hanouskové, později se stala žačkou Věry Vlkové na ZUŠ v Mostě. „Už jako malá jsem si doma hrála na kláves a na klavír. Muzika mě vždycky bavila a baví," říká Marie. Po studiu na Konzervatoři v Teplicích, kde studovala u Věry Vlkové, byla přijata na pražskou AMU do třídy Ivana Klánského. Marie Al-Ashhabová tvrdí, že muziku nemá v genech, prostě to tak nějak přišlo. „Důležitá je vedle talentu píle, trpělivost, motivace a samozřejmě dobrý učitel," vypočítává, co stojí za tajemstvím jejího úspěchu.

Má za sebou již mnoho sólových koncertních vystoupení u nás i v zahraničí (např. Francie, Německo, Slovinsko), kde jako sólistka s různými orchestry provedla řadu klavírních koncertů. Mezi nejvýraznější vystoupení patří koncert vítězů mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga v roce 2004 v Dvořákově síni pražského Rudolfina, kde provedla Prokofjevův Klavírní koncert č. 1. V roce 2009 absolvovala Konzervatoř v Teplicích provedením Klavírního koncertu b moll P. I. Čajkovského se Severočeskou filharmonií pod taktovkou Charlese Olivieri-Munroea.

Nvart Andreassian je rodačkou z Istanbulu, studovala na Státní konzervatoři v Jerevanu u Hermana Terteryana, poté na Pařížské konzervatoři u Pierre Dervaux a Jeana Fourneta, v Nizozemsku u Edwarda Downese, Pierre Bouleze a Petera Eötvöse, a v Německu u Sergiu Celibidache. Díky zkušenostem, získaným v Paříži, je Andreassian uznávanou odbornicí v interpretaci francouzské hudby.

Během své kariéry dirigovala mnoho orchestrů, mezi nimi Národní orchestr v Changchunu (Čína), National Lille Orchestra (Francie), Hilversum Radio Symphony Orchestra (Nizozemí), Porto Alegre Symphony Orchestra (Brazílie), Symfonický orchestr města Jaroslavl (Rusko), Arménská filharmonie, Moskevský soubor soudobé hudby, Ruský státní symfonický orchestr a Cappella, Venezuelská filharmonie, Montevideo Symphony Orchestra, Santa Rosa Symphony Orchestra (USA), Arménská státní opera a balet, „Stanislavsky" opera v Moskvě, Orchestre National de L'Ile de France, Orchestre de Metz, Orchestre Philharmonique de Strasbourg, a mnohé další. Nvart Andreassian byla také šéfdirigentkou čínského Tianjin Symphony Orchestra. Od roku 2008 je mimořádnou dirigentkou Divadla státní opery a balet v ruském Permu a od roku 2011 uměleckou ředitelkou Arménské národní opery. Od roku 1999 vede po celém světě workshopy o interpretaci soudobé hudby a od roku 2005 vyučuje na Čajkovského státní konzervatoři v Moskvě.