Šéfredaktorovi vydavatelství Lukáši Krečmerovi jsme položili několik otázek.

Na co se speciálně zaměřujete pokud jde o knihy?

Máme speciální edice nejen pro začínající autory edice Domov a edice Fórum. První je zaměřena na publikace, které vychází v malém nákladu a pro vymezený okruh čtenářů. Druhá edice dává šanci prorazit autorům na knižním trhu. Musím připomenout i naši spolupráci na projektu Ze čtenáře spisovatelem. Dáváme tak příležitost nejen talentovaným spisovatelům krásné literatury, ale třeba i autorům kuchařek a deníků, aby své dílo vydali v knižní podobě.

V čem vidíte svoji specifičnost?

Ve vlastních edičních řadách máme, ve vší skromnosti, tituly, které zůstávají zejména pro Ostravu kulturní hodnotou. Mám na mysli nejen edici Ostravica, věnovanou tradicím a historii Ostravska, ale také například Starou Ostravu.

Tuto ediční řadu zahájilo v roce 2007 nové vydání knihy fejetonů ostravského novináře a rozhlasového publicisty Josefa Filgase Zapomenutá Ostrava. V témže roce vznikl také Ostravsky slovnik, dále vyšly mimo jiné Paměti Alžběty Babrajové a Zpráva o státu Halda Věnceslava Juřiny. Na motivy této knihy napsal dramatik Tomáš Vůjtek divadelní hru Brenpartija. Deniky Ostravaka jsou samostatnou kategorií, ale o tomto v republice největším bestselleru už bylo napsáno mnoho.

Kolik přibližně vydáváte titulů ročně?

Průměrně vydáváme čtyřicet titulů, i když letos jsme již toto číslo překročili.

Které mají obecně největší úspěch u čtenářů několik příkladů?

Největší oblibě se těší knihy Anny Malchárkové, dá se říci, že v rámci regionu jsou to bestsellery knihy Modrá barva duhy, Grunt nebo právě vyšlé Album. Myslím, že Deniky Ostravaka nijak zvlášť představovat nemusím, stále je o ně zájem a mizí z knihkupeckých pultů.

Nicméně naší filozofií je umožnit prorazit především začínajícím autorům, jako je například Aleš Beseda a jeho série novel o mužích vyrovnávajících se svým způsobem s krizí středního věku. A konečně nesmím zapomenout na Jahody pro Popelku spisovatelky Kateřiny Tomanové.

Jaké novinky chystáte do budoucna?

Určitě zůstaneme věrní Ostravě, a budeme-li zdraví a napomůžou-li granty statutárního města Ostravy, vydali bychom soubornou Edici Ostravica. Jinak jsme otevřeni všem autorům i čtenářům za hranicemi regionu a v tomto duchu budeme nadále pokračovat.

MINIVIZITKA VYDAVATELSTVÍ REPRONIS

Od svého vzniku v roce 1996 se přes velkou žánrovou pestrost specializuje na literaturu spjatou tematicky či osobou autora s regionem. Vydává z větší části publikace, které jsou odrazem ostravského patriotismu, publikace věnující se historii i současnosti Ostravy v různých aspektech. Přestože je vyprofilováno jako regionální, dosahuje svým působením daleko za hranice regionu.