Ještě týden potrvá v ostravské Industrial Gallery v Zahradní ulici výstava s poněkud kontroverzním názvem Řekni mi, co čteš, p… (a já ti řeknu, kdo jsi). Její autorka, akademická malířka Alena Foustková, původem z Ostravska, někdejší absolventka pražské Akademie výtvarných umění, která v roce 1985 emigrovala do Kanady, kde žila deset let a poté se vrátila, se na ní specifickým způsobem snaží upozornit na vulgaritu a buranství, které pomalu prostupují naší společností, v kontrastu s křehkostí svých prací.

Zkušenosti ze života

Název výstavy také odkazuje k osobní zkušenosti autorky, která na ostravské tramvajové zastávce zaslechla rozhovor, kde muž řekl své ženě: „Nestuj jak p…!" Absurdita této věty společně s podobným vyjadřováním hlavy státu jsou zde v silném kontrastu s poezií Jana Skácela, jehož texty nenápadně prostupují dílem Aleny Foustkové.

„Její tvorba je kombinací klasických žánrů s promyšleným konceptem. Reflektuje v ní vztah moderního člověka přehlceného informacemi a pohybujícího se ve změti konzumní společnosti. Ta je v jejím podání protikladem ke kráse, která nás každodenně obklopuje, ale často ji nejsme schopni vnímat," míní Jan Gajdůšek, kurátor této výstavy.

Četba poezie jako aktivita, která se pomalu vytrácí z našich životů, je zde zastoupena díly s básněmi Jana Skácela. Jsou zde použity celé knihy, které vytváří zvláštní prostorové objekty. Texty básní v nich lze libovolně nalistovat, jinde se v díle pomalu vytrácejí. Podobně jako se nám časem vytrácejí i vzpomínky například na dětství, Alena Foustková nám předkládá několik příkladů, jak v jejím podání k tomuto mizení dochází. „Text je silným tématem jejích prací a na výstavě máme možnost jej spatřit prakticky ve všech dílech. Text mizející, text nečitelný, text ve tvaru kódu nebo etikety a text jako symbol. Tím vším umělkyně naráží na přehlcenost dnešního světa textem a to, že jej často již ani nevnímáme," vysvětluje Jan Gajdůšek.

Podle jeho slov je jedním z nejvýraznějších vizuálních symbolů, které prostupují tvorbu Aleny Foustkové, čárový kód. Využívá jej v mnoha různých variacích jak materiálových, tak tvarových a prolíná jím své objekty a obrazy. Současná ostravská výstava Aleny Foustkové je sondou do světa jejího jemného umění, které stojí v protikladu ke konzumu a buranství…