Sedmnáctý ročník Svatováclavského hudebního festivalu (SHF) se letos rozhodl podpořit české umělce a soubory. „Původní mezinárodní rozměr našeho festivalu jsem musel díky krizovým opatřením již v průběhu dubna zcela přehodnotit a postavit novou koncepci dramaturgie v podobě ryze české verze.

Jsem přesvědčen, že festivalové koncerty budou patřit k těm nejlepším, které v letošním roce bude možné v České republice vyslechnout,“ líčí ředitel a dramaturg SHF Igor Františák. Na festivalu vystoupí Bennewitzovo a Zemlinského kvarteto, pěvkyně Simona Šaturová, Hana Blažíková a Markéta Cukrová či instrumentalisté Mahan Esfahani a Jan Ostrý.

Balet Národního divadla moravskoslezského (NDM) předvedl ukázku z baletu Coppélia a Rossiniho karty v tramvajích městské hromadné dopravě (DPO), 3. září 2020 v Ostravě.
VIDEO: Úžasná podívaná v ulicích Ostravy. Balet byl pozvánkou do divadla

Zářijový hudební maraton dnes večer zahájí koncert Českého filharmonického sboru Brno za doprovodu Janáčkovy filharmonie Ostrava pod taktovkou dirigenta Petra Popelky. V ostravské Katedrále Božského Spasitele zazní oratorium Kristus na hoře Olivetské od Ludwiga van Beethovena.

„Téměř třetinu koncertů věnujeme oslavám 250 let narození hudebního génia Ludwiga van Beethovena. Zazní například slavná Missa solemnis a také jeho zásadní komorní skladby,“ uvádí ředitel festivalu.

SHF je největším mezinárodním festivalem duchovní hudby v České republice. Společně s Fakultou umění Ostravské univerzity si pro studenty připravili edukační projekt Válím hudbu 2020.

Petr Šiška, producent (vpravo) s režisérem Dušanem Rapošem při natáčení komedie Ženská pomsta. Foto: zdroj
Petr Šiška o nové komedii Ženská pomsta. Předpremiéru bude mít v Ostravě

Světově uznávaná sopranistka Martina Jnaková a koncertní mistr Jiří Vodička studenty provedou interpretačními kurzy a vystoupí na veřejné besedě v Knihcentru Ostrava. Celý projekt vyvrcholí společným koncertem v pátek 18. září v Evangelickém kostele v centru Ostravy, na kterém se představí mládežnický Ostrava Youth Orchestra pod taktovkou Ondřeje Vrabce.

Program celého festivalu i možnost koupit vstupenky zájemci najdou na www.shf.cz.

Kateřina Milotová