V čem by mohl být podle vás letošní ročník Janáčkova máje výjimečný?

JAROMÍR JAVŮREK, ředitel Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkův máj.

O tom, že festival, který se uskuteční v Ostravě, Opavě, Kravařích, Ludgeřovicích, Havířově, Hradci nad Moravicí, Hlučíně a Krnově, je pro posluchače programově přitažlivý, svědčí i skutečnost, že už téměř třetina koncertů je vyprodaná. Letos poprvé organizujeme v rámci Janáčkova máje Den slezských varhan, který se uskuteční 31. května, a zájemci budou moci slyšet v jednom dni čtyři varhaníky ve třech městech, kteří zahrají na různých typech varhan. Mimořádný bude jistě i koncert violoncellisty Jiřího Bárty 3. června, jenž na jednom večeru zahraje všech šest Bachových suit pro violoncello. Ti, kteří se nedostanou na koncert do kostela Neposkvrněného početí Panny Marie v Ostravě-Přívoze, který je už také vyprodán, nemusí až tak zoufat, vystoupení bude natáčet Česká televize a uvede jej ze záznamu. Potřetí zavítá do Ostravy Královská liverpoolská filharmonie, která přijede se svým novým ruským šéfdirigentem Vasilijem Petrenkem a skvělým klavíristou mladší generace Paulem Lewisem, který je stále vyhledávanějším instrumentalistou ve světových koncertních síních. Také tento festivalový večer je už beznadějně vyprodán…

Na které další programové taháky byste rád upozornil?

Určitě na komorní večer s první dámou českého klarinetu Ludmilou Peterkovou, která se zase po delším čase objeví na festivalu. Jsem rád, že se letos na festivalu představí Bennewitzovo kvarteto, které patří ke špičkovým komorním tělesům. Na Máji jeho členové zahrají smyčcový kvartet Paula Hindemitha. Na co se určitě můžeme těšit, je houslový recitál Ivana Ženatého, současného čestného prezidenta Janáčkova máje, který spolupracuje s nejlepšími světovými orchestry. Ivan Ženatý provede skladby, které byly v minulosti věnovány výjimečným houslovým osobnostem.

Dva koncerty v letošním roce jsou věnovány obětem fašismu. Večer židovské barokní hudby je umístěn do krnovské synagogy. A pak večer melodramů s nositelkou Ceny Thálie a Carmen světových scén, legendární Soňou Červenou. Zavítáme do světa terezínského skladatele Viktora Ulmanna a fantazijního světa Bohuslava Martinů společně s Cameratou Zlín a Karlem Košárkem u klavíru.

Ale pokud vím, na Máji se představí ještě další špičkoví umělci…

Co si více přát, když na čtyřicátinách festivalu se představí Česká filharmonie se svým šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem. Janáčkova filharmonie Ostrava pod taktovkou svého nového šéfdirigenta, Heika Mathiase Förstera vystoupí na zahajovacím koncertě, který je také vyprodán, stejně jako Klenoty evropské opery, které přednese na svém reprezentativním galakoncertě Adam Plachetka, sólista Státní opery ve Vídni, milánské opery La Scala a Metropolitní opery v New Yorku.

Symfonický jazzový koncert bude večerem významných českých a amerických autorů v podání klavíristy Jonase Vitauda, saxofonisty Michala Žáčka, Tria Josefa Vejvody a Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Takže si myslím, že dramaturgie je letos velmi pestrá.