Proč jste se rozhodl právě pro tuto méně známou operu Bohuslava Martinů, která není v běžném repertoáru našich divadel? Můžete ji proto našim čtenářům více přiblížit?

Libreto jednoaktové čtyřicetiminutové opery Čím lidé žijí si napsal skladatel sám na motivy povídky Lva Nikolajeviče Tolstého a dal jí podtitul „opera-pastorel“. Toto u nás témě neznámé, pozoruhodné dílo skladatel zkomponoval v roce 1952 v New Yorku.V USA se dočkalo také své světové premiéry. V Česku bylo uvedeno scénicky pouze dvakrát v Plzni a v Brně a naposledy zaznělo u nás koncertně (a poprvé u nás v anglickém originále) v prosinci 2014 v Praze v Rudolfinu, v podání České filharmonie pod taktovou Jiřího Bělohlávka.

Pokud vím, v minulosti jste už také filmově zpracoval některá díla tohoto skladatele…

Ano, tento projekt navazuje na tři má filmová zpracování hudebně-dramatických opusů Bohuslava Martinů, které vznikly v České televizi v letech 1998 a 2000, jednalo se o opery Slzy nože a Hlas lesa a mechanický balet Podivuhodný let. Díla byla ve své době oceněna i na několika mezinárodních televizních festivalech.

Byl to zároveň zamýšlený začátek dlouhodobého volného cyklu, který formou hudebního filmu postupně představuje pozoruhodná a nepříliš často uváděná krátko- a středometrážní scénická díla Bohuslava Martinů. Filmové zpracování opery Čím lidé žijí je tedy další částí toho cyklu, který se pokračování dočkal až po dlouhých sedmnácti letech.

Posledního srpna začali ve vinotéce Ostrawina prodávat burčák od moravského vinaře.
Milovníci burčáku v Ostravě se dočkali

Můžete nám prozradit, kdo se na televizním snímku podílí?

Na filmu se mnou spolupracují, tak jako na zmíněných předchozích třech filmech, kameraman Miro Gábor, střihač Boris Machytka, vedoucí produkce Ilona Jirásková a producent a dramaturg Radim Smetana, a do týmu jsem pro tentokrát nově přizval architekta a výtvarníka scény Jakuba Kopeckého, výtvarnici kostýmů Zuzanu Krejzkovou a choreografku Danu Gregorovou.

Jaké poselství by měl nést tento snímek, určený spíše náročnějším divákům, a koho v něm uvidí a uslyší, pokud se v něm bude zpívat, když je to opera?

Smyslem je originální formou hudebního filmu představit tuto nádhernou, téměř neznámou originální operu co nejširší divácké obci. Operní dramaturgové z pochopitelných důvodů, nepříliš často dávají na repertoár divadel večer složený z více kratších oper, naopak pro formu operního filmu mně přijdou kratší jednoaktové opery ideální. Můžeme být obrazivě bohatší, a kratší stopáž opery je větší zárukou soustředěného sledování i u televizní obrazovky. Naše filmové zpracování opery Čím lidé žijí vzniká na nahrávku, která vznikla v prosinci 2014 na výše zmíněném koncertě v Rudolfinu.

Hlavní roli zpívá Ivan Kusnjer. Já jsem oproti předchozím dvěma operám zvolil jinou formu. Herci, kteří se ve filmu objeví, nejsou pro tentokrát totožní se sólisty na nahrávce, nehrají však role se sólisty, tedy neimitují playback, ale vytváříme obrazivé situace hrané vůči hudbě, pouze občas se s playbackem potkají. Je to pro mě nová forma a svým způsobem experiment, který ale koresponduje s epickou a až oratorní formou díla. Hlavní roli pak ve filmu ztvárňuje vynikající slovenský herec Csongor Kassai. Spojnici mezi nahrávkou a obrazem pak vytvářejí tenorista Jaroslav Březina v roli vypravěče a členové komorního sboru Martinů Voices, kteří účinkují ve svých rolích jak v nahrávce, tak ve filmu.

Kdy se uskuteční televizní premiéra?

Film by měl být kompletně hotový koncem února. Kdy jej nasadí do vysílání Česká televize, zatím není známo.

Richard Krajčo je ambasadorem Janáčkovy konzervatoře v Ostravě.
Richard Krajčo se stal ambasadorem Janáčkovy konzervatoře v Ostravě