Fotografování se začal věnovat už v mládí, ale současné se věnoval grafické a typografické práci. Miloš Polášek začínal v ostravské Nové huti, později se zaměřil na reportážní fotografii a novinářskou práci, když působil jako redaktor v Moravskoslezském večerníku, Ostravském kulturním měsíčníku a Kulturním měsíčníku, který vycházel v nakladatelství Profil.

V polovině šedesátých let se účastnil i prvních soutěží, v nichž získal řadu ocenění. Vedle reportážní fotografie, s nimiž začínal, upoutal na sebe pozornost snímky s ekologickou tématikou z ostravského regionu, který trpěl zejména těžbou černého uhlí.
Izohélie, fotografika i akty.

Už tehdy věnoval ekologicky zaměřené fotografii ostravského regionu, kdy začaly vznikat jeho známé izohélie a fotografika. Jako i další jeho vrstevníci se ve své tvorbě zaměřoval zejména na ostravské reálie a zachytil mnohé dnes již neexistující části Ostravy. Nebál se fotografických experimentům s barvou i speciálními technikami.

Jedním z jeho oblíbených tématů byla žena a krása jejího těla. jeho oblíbeným tématem byla žena a krása jejího těla. Uspořádal desítky samostatných výstav a svými díly se zúčastnil stovek dalších – těch kolektivních nejenom u nás, ale také v zahraničí.
Man Ray a další…

„Vždycky mě okouzlovala francouzská avantgarda, surrealisté i dadaisté, ale snad nejvíce tvorba Mana Raye, miluji absurdní divadlo," vyznal se Miloš Polášek před časem v rozhovoru pro Deník.

V devadesátých letech minulého století se Miloš Polášek začal věnovat také vydavatelské činnosti, založil si se svým synem Radimem vydavatelství, v němž vyšly pozoruhodné publikace. Miloš Polášek je sám autorem několika knih. Jmenujme například Ostrava, Tvář města mé generace, Face to face, Portfolio, Jaro, léto 68/podzim 89, Akt/ RE-ART a řadu dalších.

Miloš Polášek v sobě ani ve zralém věku nezapřel snílka, romantika a věčného pábitele, nezkazil žádnou legraci, byl společenský a měl velkou oporu ve své manželce Marii.

Poslední rozloučení s Milošem Poláškem se uskuteční pozítří 21. dubna v 16 hodin ve velké obřadní síni krematoria ve Slezské Ostravě.