Pořadatelům se letos podařil opravdu husarský kousek, neboť do Ostravy opět přijedou špičkoví světoví sólisté, ale také symfonická a komorní tělesa, která by měla posluchačům poskytnout vrcholné hudební zážitky. Je o tom přesvědčen Jaromír Javůrek, ředitel Janáčkova máje. „Osmnáct dnů na přelomu května a června bude naplněno špičkovými vystoupeními, k nimž nepochybně budou patřit koncerty světového houslového virtuosa Gidona Kremera se souborem Kremerata Baltica, kdy se poprvé představí v Ostravě. K lahůdkám festivalu se zařadí určitě i účinkování Národního symfonického orchestru Polského rozhlasu Katovice s dirigentem Gabrielem Chmurou, Janáčkovy filharmonie, která na Slezskoostravském hradě provede dnes stále populárnější dílo Carla Orffa Carmina Burana či závěrečný koncert České filharmonie pod taktovkou Zdeňka Mácala, jenž poprvé navštíví rodiště našeho hudebního génia Leoše Janáčka – malebné Hukvaldy,“ uvádí pln optimismu Jaromír Javůrek.

A plejáda jmen na letošním Máji je opravdu hvězdná. Patří k nim výborná houslistka Hana Kotková, klavírista Martin Kasík, dirigent Petr Altricher, klarinetista Zbigniew Kaleta, varhaník Petr Čech a mnoho dalších. „Vedle nich se v Ostravě představí jedinečný klavírista Ivan Klánský, proslulý dirigent Serge Baudo, portugalská zpěvačka Mariza, mladý klavírista Boris Giltburg a mnoho dalších,“ dodává Jaromír Javůrek.

„Vyprodáno je už pět z celkového počtu osmnácti koncertů. Poslední vstupenky ještě jsou na pondělní zahajovací koncert a také na závěrečný, na němž se představí Česká filharmonie. Největší zájem projevili zatím posluchači o koncert Marizy, večer moderního výrazového tance v Divadle loutek a písně a hudbu v Shakespearových sonetech, což je komponovaný pořad tónů a mluveného slova. Je s podivem, že zatím ještě není zcela vyprodán koncert Gidona Kremera či Ivana Klánského, kteří jsou ve světě hodně žádanými umělci,“ míní Jaroslava Koňaříková za pořadatele festivalu.

Součástí Janáčkova máje jsou také pozoruhodné výstavy. Minulý týden byla ve Výtvarném centru Chagall v Ostravě zahájena prezentace obrazů, kreseb a soch akademického malíře Borise Jirků. Toto úterý bude v 18.30 hodin v Janáčkově konzervatoři v Ostravě otevřena výstava rozměrných figurálních obrazů akademického malíře Martina Pawery. Součástí Janáčkova máje jsou také divadelní a filmová představení.