„Do Ostravy jsem přijel poprvé ukázat vzácný vodní zvon, který dokáže vydat ty nejduchovnější zvuky vůbec. Je podobný tibetským mísám, troubám či zvonům. Kdo dobře poslouchá, může zaslechnout i mnohohlasý sbor vědoucích,“ řekl na úvod své přednášky biotronik Tomáš Pfeiffer, který v sobotu v budově SOU stavebního v Ostravě-Zábřehu představil svou chloubu.

On sám patří mezi pár vyvolených, kteří dokáží zvláštním způsobem svýma rukama pomocí rukojetí vodní zvon rozeznít. Na nástroj nemůže hrát každý. Také v minulosti ho dokázal v Tibetu ovládat jen úzký okruh lidí. Staří lamové údajně tvrdili, že zvuk tohoto nástroje prochází celým tělem a působí přímo na buňky silným léčivým vlivem.

„Nástroj se používá výhradně pro duchovní obřady. Má totiž léčebné účinky,“ doplňuje biotronik, který na zvon poprvé narazil asi před dvěma lety. „Brouzdal jsem po horách a v jednom místě jsem na vodní zvon narazil, bylo to ve výšce asi 2400 metrů nad mořem. Tam se mi také poprvé podařilo vyloudit ze vzácného hudebního nástroje první zvuk, který mě velmi nadchl,“ tvrdí Tomáš Pfeiffer, který nezná nikoho, kdo by na tento vodní zvon v Evropě hrál.

Nástroj vypadá jako velká mísa a je vyroben se sedmi druhů kovu. Každý něco symbolizuje: zlato - Slunce, stříbro - Měsíc, rtuť - Merkur, měď - Venuše, železo - Mars, cín - Jupiter a olovo - Saturn.

„Bylo to překrásné. Nikdy jsem nic podobného neslyšela ani neviděla. Nejen zvuk byl fascinující. Zničehonic začala během zvláštních tónů stoupat voda, jako by přicházela k varu,“ popisuje s nadšením svůj zážitek Martina Samková z Ostravy-Výškovic, která patřila k přibližně asi stovce lidí, kteří se v sobotu přišli na vzácný předmět podívat. Zájemci, kterým se nepodařilo o víkendu na akci dorazit, budou mít příležitost již 9. června v 18.30 hodin v aule Ostravské univerzity na Českobratrské ulici.