Jako první stavební expert řekla nahlas, co laici mysleli už dávno. Že historická nádraží na trati Bruntál Olomouc jsou zachovalé objekty a že oficiální zdůvodnění plánovaných demolic je dokument pochybné úrovně.

Technika, tanec, bylinky

Kromě technických věd v životě Barbary Bartecké hrálo důležitou roli také taneční umění. Pořádá semináře a workshopy, které ukazují, jak myslet tělem a mluvit tancem.

Dokázala ve svém životě statiku staveb, technické projekty, tanec a bylinky skloubit stejně přirozeně, jako město a venkov. Narodila se v Ostravě. Tak dlouho jezdila na Osoblažsko hledat klid a inspiraci, až našla nový domov v Horních Povelicích.

Zdenek Caisberger z Města Albrechtic objevuje krásu svého domova z ptačí perspektivy. Je držitelem průkazu k pilotování dronu.
Podnikatel objevuje krásu Města Albrechtic z dronu. Podívejte se na úžasné fotky

Spontánně se začala zajímat o regionální produkty, gastronomii a bylinky. Zjistila, že také řada dalších lidí preferuje potraviny, jaké se v hypermarketech neprodávají. Z toho všeho se vyklubal vyklubal Bylinkový ranč Majoránek a obchod zaměřený na lokální biopotraviny.

Obchod, který funguje jak ve smyslu zasilatelského eshopu, tak stánkového prodeje, rozvozu a bedýnek se zeleninou. Ranč sice prochází rekonstrukcí, ale už se zde příležitostně pořádají prezentace místních farmářů a prodej ze dvora.

Potraviny s příběhem

„Od malička jsem sbírala všemožné lístky a květy, sušila je, zakládala herbáře a ani v dospělosti tomu není jinak. Zabývám se bylinářstvím, kulinářstvím a stále mi přicházejí nové nápady a inspirace.  Mám ráda, když mají věci smysl a hlubší význam. Baví mě nalézat řešení a učit se novým dovednostem. Jestli je v životě skutečně všechno možné, tak já to chci vyzkoušet,“ představuje své kredo Barbora Bartecká.

Radovan Šťastný píše texty, fotí, natáčí videa i maluje.
Radovan Šťastný fotí, píše texty, natáčí a maluje. Napsal i text pro Karla Gotta

S úspěchem zkoušela vlastní kombinace bylin, ořechů a ovoce v medu, bylinné maceráty k vaření, originální variace kořenících směsí nebo vlastní chleba. Objevuje nejen vlastní nové recepty, ale také oživuje zapomenuté dobroty našich babiček, jako jsou omáčky z šípků, jeřabin a černého bezu.

Na ranč Majoránek v Horních Povelicích se nabaluje komunita fanoušků a zákazníků, kteří dokážou ocenit osobní kontakt s výrobcem. Hledají potraviny s příběhem.

Chtějí si povídat s výrobcem marmelád o jeho sadu nebo si na pastvině pohladit krávu, než ochutnají hovězí steak. Kontakty mezi výrobci potravin vytvořily na Osoblažsku dosud nevídaný obchodní prostor. Milovníkům biopotravin a ekologie se nabízí ještě vyšší level zážitků než v prodejnách zdravé výživy.

Osoblažka a bistro na kolejích

Není divu, že se Bylinkový ranč Majoránek už také propojil s fenoménem osoblažské úzkokolejky. Tým Barbory Bartecké se v jídelním voze setkává s turisty, kteří nepřijeli na Osoblažsko primárně za gastronomií. Pomalá jízda úžasnou krajinou je ideální příležitost k ochutnávkám, při kterých si znalec regionálních potravin může povídat s potenciálním zákazníkem o gastronomii.

Olga Havlová ve vysoké politice bývala tváří Věcí veřejných i Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury. Dnes je místostarostkou Jindřichova ve Slezsku.
Zažila patra nejvyšší politiky. Dnes je Olga Havlová místostarostkou Jindřichova

Loni se poprvé zrodil nápad setkávat se nad dobrotami ve stojícím vagóně. Bistro na kolejích, které nabízí gastrozážitky na stylovém místě na nádraží v Třemešné, dokázalo přilákat hosty ze stokilometrové dálky bez ohledu na to, zda parní vlak nějak jede nebo stojí odstavený v depu.