Jako první stavební expert řekla nahlas, co laici mysleli už dávno. Že historická nádraží na trati Bruntál Olomouc jsou zachovalé objekty a že oficiální zdůvodnění plánovaných demolic je dokument pochybné úrovně.
Technika, tanec, bylinky
Kromě technických věd v životě Barbary Bartecké hrálo důležitou roli také taneční umění. Pořádá semináře a workshopy, které ukazují, jak myslet tělem a mluvit tancem.
Dokázala ve svém životě statiku staveb, technické projekty, tanec a bylinky skloubit stejně přirozeně, jako město a venkov. Narodila se v Ostravě. Tak dlouho jezdila na Osoblažsko hledat klid a inspiraci, až našla nový domov v Horních Povelicích.
Spontánně se začala zajímat o regionální produkty, gastronomii a bylinky. Zjistila, že také řada dalších lidí preferuje potraviny, jaké se v hypermarketech neprodávají. Z toho všeho se vyklubal vyklubal Bylinkový ranč Majoránek a obchod zaměřený na lokální biopotraviny.
Obchod, který funguje jak ve smyslu zasilatelského eshopu, tak stánkového prodeje, rozvozu a bedýnek se zeleninou. Ranč sice prochází rekonstrukcí, ale už se zde příležitostně pořádají prezentace místních farmářů a prodej ze dvora.
Potraviny s příběhem
„Od malička jsem sbírala všemožné lístky a květy, sušila je, zakládala herbáře a ani v dospělosti tomu není jinak. Zabývám se bylinářstvím, kulinářstvím a stále mi přicházejí nové nápady a inspirace. Mám ráda, když mají věci smysl a hlubší význam. Baví mě nalézat řešení a učit se novým dovednostem. Jestli je v životě skutečně všechno možné, tak já to chci vyzkoušet,“ představuje své kredo Barbora Bartecká.
S úspěchem zkoušela vlastní kombinace bylin, ořechů a ovoce v medu, bylinné maceráty k vaření, originální variace kořenících směsí nebo vlastní chleba. Objevuje nejen vlastní nové recepty, ale také oživuje zapomenuté dobroty našich babiček, jako jsou omáčky z šípků, jeřabin a černého bezu.
Na ranč Majoránek v Horních Povelicích se nabaluje komunita fanoušků a zákazníků, kteří dokážou ocenit osobní kontakt s výrobcem. Hledají potraviny s příběhem.
Chtějí si povídat s výrobcem marmelád o jeho sadu nebo si na pastvině pohladit krávu, než ochutnají hovězí steak. Kontakty mezi výrobci potravin vytvořily na Osoblažsku dosud nevídaný obchodní prostor. Milovníkům biopotravin a ekologie se nabízí ještě vyšší level zážitků než v prodejnách zdravé výživy.
Osoblažka a bistro na kolejích
Není divu, že se Bylinkový ranč Majoránek už také propojil s fenoménem osoblažské úzkokolejky. Tým Barbory Bartecké se v jídelním voze setkává s turisty, kteří nepřijeli na Osoblažsko primárně za gastronomií. Pomalá jízda úžasnou krajinou je ideální příležitost k ochutnávkám, při kterých si znalec regionálních potravin může povídat s potenciálním zákazníkem o gastronomii.
Loni se poprvé zrodil nápad setkávat se nad dobrotami ve stojícím vagóně. Bistro na kolejích, které nabízí gastrozážitky na stylovém místě na nádraží v Třemešné, dokázalo přilákat hosty ze stokilometrové dálky bez ohledu na to, zda parní vlak nějak jede nebo stojí odstavený v depu.