„Fotbal pro mě znamená celoživotní etapu,“ řekl v úvodu povídání Lukáš Pařenica, rodák z Jakubčovic. „U nás na vesnici jste chodil buď do fotbalu, nebo dělal hasiče. U mě vyhrál na plné čáře fotbal. Byla to pro mě jasná volba,“ podotkl bývalý brankář. Začal v Jakubčovicích, kde působil od začátku. V dobách, kdy šly Jakubčovice nahoru, nebylo pro místní v kádru místo.

V Domově pro seniory v Bílovci v současné době vypomáhají příslušníci Armády České republiky.
Koronavirus v domovech seniorů na Novojičínsku. Pomáhá i armáda

„Zažil jsem postup ze čtyřky do trojky, pak mé působení v Jakubách skončilo. Bylo to ale také tím, že jsem si našel přítelkyni a odstěhoval se od Oder. Fotbalově jsem se pak našel na Opavsku, v Klokočově, kde se dala dokupy parta bývalých kluků z Jakubčovic,“ přidává další vzpomínku bývalý gólman, který s Tatranem zažil postup do dorosteneckého krajského přeboru pod trenérem Ambrožem.

Příběh s vyčesávačem trávníku

Jak už to tak v životě bývá, kruh se někdy uzavře. Lukáš Pařenica se vrátil do Jakubčovic. „Ještě když jsem chytal v Klokočově, pokazil se v Jakubčovicích vyčesávač trávníku. Zeptal se mě tehdy Jarda Rovňan, který pracoval v Jakubčovicích, zda bychom mu nepůjčili náš z Klokočova. Nezůstalo u jednoho půjčení, nakonec jsme zjistili, že máme na fotbal stejný pohled, a stali se z nás přátelé,“ přibližuje seznámení se současným ředitelem Slezského FC Opava.

Příběh s vyčesávačem trávníku nasměroval Lukáše Praženicu zpátky k fotbalu do rodných Jakubčovic. „Jarda Rovňan odcházel do Opavy a mě požádal, zda bych třeba alespoň na půl roku nechtěl dělat správce místo něj, než se někdo najde. Nakonec jsem u toho zůstal dodnes,“ směje se Lukáš Pařenica, který má na starosti areál, jenž pamatuje slavné doby jakubčovického fotbalu. „Z té doby máme ještě například sekací traktor,“ doplňuje správce.

Transparent s nápisem: „Myslím, cítím, PiS jsou chuji! (PiS = Prawo i Sprawiedliwość, politická strana)“
EXKLUZIVNĚ: Krakow pro potraty! Demonstrace, kostely, cyklisté. Deník byl u toho

Tatran momentálně vede I.A třídu. „Daří se nám. Kluci hrají výborně. Vyšší soutěž by nám slušela,“ míní Lukáš Pařenica, který v civilním zaměstnání pracuje jako plánovač ve firmě Romotop v Suchdole nad Odrou.

Jak již bylo zmíněno, Lukáš Pařenica byl fotbalovým brankářem. „Jako malý jsem měl za vzor Petra Koubu, dokonce jsem mu dvakrát psal o rukavice, ale žádné mi neposlal,“ prozradil na sebe s úsměvem. I kvůli osobě Petra Kouby je fanouškem pražské Sparty.

Lukáš Pařenica žije fotbalem každý den. Pracuje také v Okresním fotbalovém svazu Nového Jičína, kde má na starosti rozhodčí. „Už je ze mě bafuňář,“ usmál se. Není tomu tak dávno, co působil ještě v roli delegáta. „Tahle práce mě bavila, ale z časových důvodů jsem ji přerušil. Je mi čtyřicet, takže ještě mám toho hodně před sebou. Určitě se k ní vrátím,“ věří.

Jakubčovický rodák se snaží život užívat naplno. Mezi jeho velké koníčky patří také turistika, rád i houbaří. „Život je od toho, aby se žil,“ zakončil své povídání Lukáš Pařenica.

Frýdek-Místek, listopad 2020.
PODÍVEJTE SE: Zákaz vycházení ve Frýdku-Místku očima reportérů Deníku
Studenti oderské střední zdravotnické školy si jako dobrovolníci mohli vyzkoušet mnoho praktických věcí.
Praxe i pomoc! Studenti z Oder jsou opět nasazeni v nemocnicích i domovech