Předchozí
1 z 5
Další

 Majitelka čistírny peří: Jsem zástupcem třetí generace

Provozovna firmy Peřík, která sídlí v nenápadném domku v Ostravě-Muglinově, nabízí praní a čištění peří i šití péřových ložních výrobků. "A zájemců o čištění peří rozhodně neubývá," tvrdí majitelka firmy Martina Volková a dodává, že této práci se věnovala její babička i maminka. „Já jsem zástupcem třetí generace, která tyto služby nabízí.“

Čistírna peří Peřík v Muglinově. Na snímku majitelka Martina Volková.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Mezi zákazníky převažují podle ní zástupci starší generace, kteří se peřinami přikrývali od malička a nechtějí je za nic na světě vyměnit. „Někdy ale přijdou i ti mladší, kteří si vyzkoušeli spát pod peřinou i prošívanou dekou či jinou přikrývkou. A když se mají rozhodnout, drtivá většina z nich si vybere peřiny,“ odpovídá majitelka firmy.

Čistírna peří Peřík v Muglinově. Na snímku majitelka Martina Volková.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Většinu zákazníků tvoří ti, kteří chtějí nechat vyčistit peří. Daleko více než do peřin si přitom lidé nechávají plnit peří do polštářů. Provozovna zákazníkům peří nejen čistí, ale může jim jako náplň do přikrývek nabídnout třeba i vlnu či duté vlákno. A roste i zájem o dětské péřové zavinovačky.

Čistírna peří Peřík v Muglinově.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Speciální linka na renovaci peří, kterou si ostravská firma pořídila už před 17 lety v Německu, pořád odvádí svou práci kvalitně. „Přitom jsme ji nekupovali jako novou, už předtím sloužila dlouhé roky. Už jsme v ní i měnili motor, ale pořád odvádí dobrou práci,“ ukazuje linku s nápisem Lorch Adam Petrášek, syn majitelky firmy, který tady výjimečně vypomáhá.

Čistírna peří Peřík v Muglinově.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

O tom, že zájemců o čištění peří je pořád dost, vypovídají nejen počty zákazníků. „Měsíčně vypereme asi 400 kilogramů peří a máme v průměru zhruba padesát zákazníků,“ upřesňuje Martina Volková s tím, že mezi její zákazníky patří nejen obyvatelé Ostravy, ale i širokého okolí. Před časem dokonce šila polštáře i pro zákaznici z australského Sydney, ta si objednala celkem 30 polštářů a menších polštářků.

Čistírna peří Peřík v Muglinově.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň