Opozice se Babišovi za jeho personální neumětelství ihned vysmála. „Dnes vyhazuje ministra, o kterém tvrdil, jaký je to skvělý manažer. Ministr Kremlík měl za úkol vytvořit jednoduchý e-shop, ale podle cenovky se zdálo, že se chystá založit nový Amazon,“ trefně podotkl šéf ODS Petr Fiala. 

Kateřina Perknerová
Komentář Kateřiny Perknerové: Zaujmout, ale nebýt laciný

Daleko víc kritiky si však zasluhuje další Babišův krok. Šéf hnutí ANO věří zhruba pěti lidem na světě, z toho dva si vybral za vicepremiéry, Alenu Schillerovou a Karla Havlíčka. A právě Havlíček by teď měl řídit kolos spojených resortů průmyslu, obchodu, dopravy a možná i místního rozvoje. To je i při jeho mimořádných schopnostech nesmysl a cesta k velkému průšvihu.

Ministerstva se slučovat mohou, ale ne ze dne den, bez citlivé transformace agend. Proto se okamžitě ozvala ČSSD i KSČM, které v tom Babišovi hodlají zabránit. K redukci vládních úřadů je třeba novelizovat kompetenční zákon, takže premiérova hurá akce nemá v dohledné době šanci na úspěch.

Pokud si Babiš připravuje Havlíčka jako svého nástupce, aby sám mohl kandidovat na prezidenta, tak dárkem v podobě výbušného resortu dopravy mu to rozhodně neulehčil.

Kateřina Perknerová
Glosa Kateřiny Perknerové: Zemanovy nominace