Neplatí to ale vždy, všude, pro všechny. Ponechejme stranou i čerstvou aféru ministra zdravotnictví Romana Prymuly, který vycházel z jedné pražské restaurace bez roušky.

Také v našem regionu jsou totiž takoví, kteří se mohou v pohodě sejít s přáteli, dát si s nimi drink, k němu vybrané delikatesy a mít u toho navíc naprosto vrcholný sportovní zážitek.

Prestižní ženský tenisový turnaj, který se minulý týden hrál v Ostravě, byl skutečně top událostí.

Škoda jen, že běžní fanoušci jej mohli sledovat pouze u televizních obrazovek. Aby se tato špičková akce vůbec mohla konat, organizátoři si museli u hlavní hygieničky vyřídit výjimku.

Ilustrační koláž.
Tenisový turnaj v Ostravě pro vybrané: VIP ve skyboxu, fanoušci jen u televize

Ale už tak trochu tajně si pro pár desítek, možná stovek vyvolených, vymysleli lest, jak některé diváky beztrestně do haly na Karolínu Plíškovou a spol. dostat.

Do luxusních skyboxů, míst, jak z anglického názvu vyplývá, u nebe, čili vysoko nad hrací plochou, a kam není úplně dobře z hlediště pro normální smrtelníky vidět, přivedli vyvolené návštěvníky. Diváci to být nemohli, protože ti v hale podle nařízení hlavní hygieničky Jarmily Rážově být nesměli.

Kdo to tedy byl? V anglické terminologii se jim říká VIP, velmi důležité osoby. Formálně se situaci, kdy se dívají v našem případě na tenis a u toho debužírují vybrané pochoutky, říká obchodní schůzka a skyboxy se pronajímají právě k těmto účelům.

Zuzana Svrčinová
Koronerka z Ostravy: Senioři v izolaci se nemají na co těšit

Tyto velmi důležité osoby měly prostě štěstí, že byly zrovna v práci, a mohly pohodlně sledovat hru ženských tenisových hvězd. A ještě se tím pak chlubili na sociálních sítích.

Ale co je to doopravdy?

Výsměch a klasické papalášství! Plivnutí do tváře všem zdravotníkům, záchranářům, kteří bojují s covidem. A také prostým lidem, kteří se snaží chovat odpovědně a dodržovat pravidla nouzového stavu i vládních vyhlášek.

Přesto všechno je třeba se nad těmito praktikami povznést. Možná právě kvůli všem lékařům, zdravotníkům, dobrovolníkům a mnoha dalším, kteří v těchto dnech v přeplněných nemocnicích bojují o životy našich blízkých a známých.

Autor je šéfredaktorem Moravskoslezského deníku