Lze pochopit potřebu řešit zdravotní důvody či třeba i pracovní vyhoření, enormní tlak je poslední rok vyvíjen na nás všechny. Ale kdo by měl jít primárně příkladem veřejnosti, když ne muž, kterému bylo zdravotnictví v našem kraji svěřeno? Nepleťme do problematiky situaci v třinecké nemocnici, kterou měl řešit. Krizová situace se může objevit kdykoliv. Tady jde o něco jiného. O ikonu, o vzor. Tím by měl náměstek hejtmana přece být. Kdyby odjel na chalupu nebo se procházel po horách, nikdo by jej nepranýřoval. Cestou do Keni však přestřelil.

A předmětem kritiky ve své funkci nebyl poprvé. Opozice o něm hovoří jako o nevítaném náměstkovi a koalice je přesvědčena, že náměstek hejtmana pro zdravotnictví musí být „mnohem větší boss“.

Martin Gebauer (vlevo) nedal lidem moc dobrý příklad. Hejtman Ivo Vondrák to nechtěl komentovat.
Další případ nehodný následování. Náměstek hejtmana Martin Gebauer odjel do Keni

Gebauerovo jednání by se dalo přirovnat k činům Romana Prymuly, a to nejen k jeho nočnímu setkání coby ministra zdravotnictví v uzavřené restauraci, ale zejména k jeho přítomnosti na fotbalovém zápase pražské Slavie s anglickým Leicesterem v roli premiérova covidového poradce. Situace však nejspíše budou mít odlišná rozuzlení.

Zatímco první Prymulův exces vedl k jeho konci na ministerstvu a po druhém jej od sebe coby poradce odstřihl Andrej Babiš, hejtman Ivo Vondrák, kterého jsem se shodou okolností nedávno zastával, k ničemu takovému kupodivu přistoupit nechce. Vždyť Gebauer přece neporušil zákon. Opravdu tady jde o tohle? Špinavé prádlo si podle něj má vyprat sám Gebauer, náměstek bez sebereflexe. Chce-li tuto nálepku odstranit, musí rezignovat!