Tak nám začala kampaň na říjnové komunální volby. Jak to poznají lidé v Havířově? Například tím, že město na konci března rozeslalo tiskovou zprávu, ve které se chlubí, že vedení Havířova si nechalo zpracovat nezávislou analýzu městských financí. Ve zprávě padají výrazy jako excelentní, skvělé, nejlepší v historii města. Otázkou je, proč město platí z peněz havířovských občanů analýzu, aby se dozvědělo, jak skvěle hospodaří? To přeci každý dobrý hospodář ví, nebo by alespoň měl.

Není to nic jiného než začátek volební kampaně současného vedení města, které udělá vše možné i nemožné, aby moc v Havířově neztratilo. I proto je dobré být v nadcházejících měsících na přehnaně pozitivní zprávy vládnoucí garnitury v Havířově opatrný a brát je s určitou rezervou. Na dobré zprávy finanční prostředky budou, na jiné, které nezapadají do předvolebních politických manuálů, už nikoliv. 

Svědčí o tom třeba příklad z městské části Životice. Ta dostala letos na investice nula korun. Ano, nula! V Životicích chybí tělocvična ve škole, bezpečné chodníky, splašková kanalizace i důstojný prostor pro pořádání akcí. Mají smůlu. 

Městská část, díky které za posledních deset let získalo město na daňových příjmech a rozpočtovém dělení desítky milionů korun. Aktuálně má navíc v médiích napříč celou republikou obrovský prostor kvůli nové knize Karin Lednické o životické tragédii z druhé světové války. 

Média psala v březnu o knize, aktuálně jedné z nejlepších českých spisovatelek Karin Lednické a tedy i o Havířovu a Životicích, zhruba stopadesátkrát. Město k tak významné knize rodačky z Karviné, která vyrůstala v Havířově a která pomohla Havířovsko vrátit do podvědomí celé republiky, nemá na oficiálních komunikačních kanálech ani řádku. To je do nebe volající ostuda a promarněná příležitost všech kompetentních lidí. 

O důvodech se dá jen spekulovat. Jedna z verzí mluví o tom, že za to může dlouhé roky plánovaný obchvat Havířova. Ten město tak mohutně prosazuje, že bude znamenat konec minimálně dvanácti ze šestadvaceti pomníků přímo na místech popravy životických občanů v roce 1944. 

Že tomu nevěříte? Ve městě, kde kontrolní výbor řídí člověk z koalice, což je naprostá anomálie napříč republikou, je možné všechno.