* Na základních školách začaly zápisy do prvních tříd. Před Základní školu Porubská 831 v Ostravě přicházeli rodiče už od druhé hodiny ranní. Přitom zápis do první třídy zde začínal až ve 13 hodin. (Novinky.cz)

Viděli jsme kdysi nocovat lidi před Čedokem a CKM, když se prodávaly zájezdy mimo lidově demokratický tábor, viděli jsme spát lidi před mototechnou, když přivezli favority z Mladé Boleslavi. O tom, že se bude nocovat před porubskými školami, se nám všem asi jenom zdálo.

*„Dnes není výjimkou ani jedenáctileté dítě, které k nám přiveze záchranka s otravou alkoholem a v akutním ohrožení na životě,” popisuje alkoholovou scénu primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice Jan Boženský. (Deník)

Tátové a mámy čekají v termoprádle celou noc před školou a ti nevděčníci se pak už ve čtvrté třídě ožerou jak ruský zájezd a vozí se pak po městě sanitkama.

* Doba, kdy budou i Ostravané moci pravidelně nakupovat potraviny od místních producentů, se blíží. Farmářské trhy by měly ve městě začít na jaře hned v několika obvodech. (Deník)

Farmářské trhy jsou hitem posledních let, akorát si budeme muset pohlídat, aby místní koumáci opět obyčejné lidi nepřevezli. Před očima v černém snu mám šikuly, kteří skupují zlevněná rajčata v hypermarketech za pětadvacet korun a pak nám je na farmářském trhu prodávají za šedesát s tím, že je ráno natrhali na své zahrádce.

* V Orlové se proslýchá, že by na lavičku místního fotbalového klubu měl usednout šestačtyřicetiletý Lubomír Vlk, jehož jméno je neodmyslitelně spjato s Vítkovicemi. Ty ještě nezahájily zimní přípravu. Dá se očekávat, že s Vlkem do Orlové poputuje i velká část hráčů. (Deník)

Vítkovický fotbal zdobí dokonce i mistrovský titul, teď ale řeší jiné problémy. Podle gentlemanských pravidel opouští kapitán svou loď jako poslední. Snad to nebude v tomto případě pravda a někdo se ujme aspoň mladých fotbalistů, kteří svému klubu na rozdíl od mužského týmu nedělají ostudu.

Glosář z minulého týdne ČTĚTE ZDE!