Hlášení, že se na staveništi něco děje, dostali operátoři krátce před sedmnáctou hodinou. „Muži se udělalo nevolno přímo v kabině zhruba pětatřicetimetrového jeřábu a přestal komunikovat se svými kolegy," vysvětluje mluvčí krajské záchranky Lukáš Humpl.

Na místo byla tedy okamžitě vyslána nejbližší posádka rychlé záchranné služby a lékařka, která sehrála v dalším ději jednu z nejpodstatnějších a nejriskantnějších rolí. K akci museli být nakonec přivoláni navíc i profesionální hasiči. K Bredovi tak vzápětí dorazily dvě jejich jednotky, a to včetně speciální lezecké skupiny.

Statečná lékařka a komplikované přistání vrtulníku

Přivolaná lékařka začala neohroženě stoupat po žebříku směrem vzhůru ke kabině. Jinak než takto se totiž nahoru dostat nelze. Asistovali jí a zajišťovali při tom dva z hasičů. Když dosáhli cíle, muselo být ještě na lanech vytaženo potřebné zdravotnické vybavení.  Lékařka zjistila, že jeřábník je při vědomí a jeho obtíže jsou interního charakteru. Okamžitě mu podala léky a stabilizovala jeho zdravotní stav.

„Sestoupení pacienta po žebříku dolů však nepřipadalo v úvahu a bylo zřejmé, že jej bude nutno transportovat na zem vleže. Technicky byl možný transport pomocí lanové techniky nebo v podvěsu vrtulníku." sděluje dále Humpl.

Ke staveništi tedy rychle vyletěla z Ostravy lékařská helikoptéra s posádkou záchranářů vycvičených pro práci ve výškách. Zanedlouho se ovšem ukázalo, že použití vrtulníku k přesunu nemocného na zem je prakticky zhola nemožné.

„V blízkosti jeřábů se nedalo přistát. Záchranáři tak usedli s vrtulníkem mezi dvěma zdmi malého parkoviště. To zaslouží obrovské uznání," líčí události a chválí pilota jeden z našich čtenářů a svědek události P. Kelnar. Stroj nakonec usedl v sousedství nedaleké firmy Abel.

Postiženého dělníka snesli na zem pomocí lanové techniky hasiči. Poté byl muž předán zdravotníkům, kteří jej znovu ošetřili a sanitou odvezli k vrtulníku, jenž  ho přepravil do ostravské fakultní nemocnice.

Stavbaři vylučují možnost pracovního úrazu

Generální ředitel investora stavby Radim Bajgar vylučuje pracovní úraz. „Náš generální dodavatel dbá o bezpečnost práce a  nařízená opatření nutí všech více než sedm set lidí, pracujících na stavbě, přemýšlet o volbě pracovního postupu tak, aby byl bezpečný," uvádí  Bajgar.

Podle našich informací byl  dotyčný v nemocnici velmi rychle stabilizován a teď se lékaři snaží zjistit příčinu jeho náhlé nevolnosti. Při stavbě nového obchodního centra v Opavě nebyl středeční případ prvním, kdy zde museli zasahovat záchranáři.

V pondělí 9. března tohoto roku se z výšky přibližně devíti metrů utrhl z jeřábu kontejner s přepravovaným betonem a zřítil se na dva pracovníky. Oba skončili s těžkým zraněním. Jeden z nich musel být navíc letecky transportován na specializované pracoviště v ostravské fakultní nemocnici, protože byl jeho život v ohrožení.