Osm jednotek profesionálních (HZS MSK) a dobrovolných jednotek hasičů z okresu Nový Jičín a Ostravy vyjíždělo na dálnici k dopravní nehodě dvou polských kamionů a pěti osobních automobilů, která se stala na kilometru 332 ve směru od Ostravy na Olomouc u obce Kujavy.

„Bezprostředně po ranní nehodě začal hořet polský kamion, který vezl plechy a jeden osobní automobil. Hasiči vozidla uhasili a poté přečerpávali z poškozeného kamionu naftu z palivových nádrží do náhradních nádob,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje
Zdroj: Youtube

Na místě zasahovaly čtyři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, a to z Nového Jičína, Bílovce, Ostrava-Zábřehu a Ostravy-Přívozu, společně s nimi čtyři jednotky dobrovolných hasičů – z Kujav, Fulneku, Studénky a Bílovce. Přijel ostravský hasičský vyprošťovací speciál MB Actros Bizon, který postupně kamiony a osobní automobily odtahoval na okraj dálnice.

„Podle vyšetřovatele požáru z HZS MSK oheň poškodil polský kamion s plechy i návěs druhého polského kamionu, vezoucího gastronomické technologie, rovněž dva osobní automobily Peugeot Partner a Škoda Superb,“ doplnil Petr Kůdela a dodal, že celkovou předběžnou škodu pouze v souvislosti s požárem odhadl vyšetřovatel hasičů na 3 miliony korun.

V Třinci došlo k vážné hromadné dopravní nehodě.
Kamion u Třince způsobil hromadnou nehodu, při které zničil 6 osobních aut

Podle mluvčího hasičů přímo v souvislosti s požárem nikdo neutrpěl zranění. Zdravotníci přesto měli plné ruce práce. Záchranná služba k hromadné nehodě vyslala vrtulník a několik sanitek. „Záchranáři ošetřovali celkem šest účastníků nehody, pět mužů a jednu ženu. Všichni pacienti byli při vědomí a mimo přímé ohrožení života. Jejich zranění se v době zásahu ZZS jevila jako středně závažná,“ informoval Lukáš Humpl, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje (ZZS MSK).

Muži středního věku utrpěli poranění v oblasti hrudníku, zad a v jednom případě lékař zjistil známky duševního otřesu po události. „Třiačtyřicetiletá žena byla zraněna v oblasti hlavy. Všem pacientům poskytli záchranáři přednemocniční neodkladnou péči a následně je transportovali do ostravské Fakultní nemocnice. Účastníci byli předáni na urgentním příjmu, úrazové a interní ambulanci,“ sdělil Lukáš Humpl.

K hromadnému karambolu na dálnici D1 u obce Kujavy na Novojičínsku vyjížděla rychlá záchranná pomoc z nedalekých Oder a Studénky a zasahovali také letečtí záchranáři z Ostravy.

V 12.30 oznámila krajská policejní mluvčí Zlatuše Viačková, že se podařilo zprůjezdnit levý jízdní pruh ve směru na Brno.

Odstraňování spadlých stromů - Rýmařovsko
Region potrápil silný vítr. Hasiči odklízeli stromy a plechy
Dopravní nehody v Karlovarském kraji.
V první šestině roku zabili řidiči 61 lidí, chodci umírali častěji než vloni