Řidiči z Ostravy patří k nejhorším v republice. Ve statistikách, které zohledňují procento zaviněných nehod, se za loňský rok umístili na druhém místě. První skončili motoristé z Prahy. Stejná situace byla i v roce předchozím.

Řidiči z Prahy a Ostravy dlouhodobě patří k nejrizikovějším a v pořadí na prvních dvou příčkách se střídají. Například v roce 2011 Ostrava předstihla hlavní město.

Na opačném pólu tabulky vloni figurovali motoristé z Klatov a Havlíčkova Brodu. Statistika vychází z indexu ČSOB Pojišťovny, která několik posledních let sleduje zaviněné nehody v poměru k počtu pojištěných vozidel v daném regionu.

„V metropolích jako Praha, Ostrava či Brno je mnohem větší koncentrace vozidel. Míra rizika vzniku nehody je tu tak podstatně vyšší než ve městech a oblastech s nižší hustotou silniční sítě a počtem aut. Faktem ale je, že postavení motoristů z Prahy, Ostravy a dalších metropolí České republiky coby těch, kteří bourají nejčastěji, dlouhodobě nikdo neohrožuje. Stejně tak i na opačné straně žebříčku kralují již řadu let vždy motoristé z Vysočiny či východních Čech," uvedl Jaroslav Král, ředitel odboru pojištění vozidel ČSOB Pojišťovny.

ČSOB Pojišťovna počítá index už od roku 2008, a to na základě statistik škod z povinného ručení pro vozidla do 3,5 tuny. „Jde o podíl počtu pojistných událostí z povinného ručení způsobených řidiči z příslušného regionu a počtu vozidel pojištěných v této době v daném regionu," uvedl mluvčí pojišťovny Petr Milata.

Hodnota 9,50 procenta pro motoristy z Ostravy za roku 2013 znamená, že na každých sto pojištěných aut zde vloni připadlo více než devět zaviněných nehod.

Z dalších regionů Moravskoslezského kraje se za Ostravou umístilo Karvinsko a Frýdecko-Místecko. Nejbezpečněji jezdili motoristé na Bruntálsku, kteří z devětasedmdesáti regionů skončili sedmačtyřicátí.