„Ostravští policisté pátrají po řidiči, který pravděpodobně ohrozil cyklistu a po nehodě ujel z místa, aniž by zraněnému poskytl pomoc," uvedla k události mluvčí policie Gabriela Holčáková.

Zatím neznámý řidič osobního vozu jedoucí po Rychvaldské ulici, měl při objíždění trolejbusu, který odbočoval vlevo přejet do protisměru a tím ohrozit cyklistu.

Ten vzniklou situaci pravděpodobně řešil vyhnutím vpravo, najel na kanál a obrubník chodníku, přepadl přes řídítka a narazil do sloupu. Po nárazu zůstal ležet v bezvědomí.

„Hlava cyklisty byla naštěstí kryta ochrannou přilbou, která ztlumila největší náraz. Přesto pacient utrpěl vážné poranění hlavy. Zasahující lékař na základě příznaků vyslovil podezření na otřes mozku," řekl k nehodě mluvčí záchranářů Lukáš Humpl. Muž dále utrpěl zranění horní končetiny.

„Záchranáři ho zajistili krčním límcem, zahájili nitrožilní podávání léků, kyslíkovou terapii, muže připojili k monitoru srdeční činnosti a transportovali těžce zraněného do Městské nemocnice Ostrava-Fifejdy, kde jej předali do péče týmu urgentního příjmu," doplnil Humpl.

Policie hledá svědky

Podle dosavadních zjištění policie mělo jít o osobní vůz pravděpodobně stříbrné barvy. Policisté uvítají jakékoliv další informace od svědků na lince 158.

Pachateli přečinů ublížení na zdraví z nedbalosti a neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku hrozí trest odnětí svobody až na pět let. Pokud by po nehodě zůstal na místě, hrozil by mu trest odnětí svobody až na jeden rok. Na řidiče, kteří z místa odjedou, aniž by zraněným poskytli pomoc, pamatuje zákonodárce přísnějším trestem, a to odnětím svobody až na pět let.

Přilba zřejmě zachránila cyklistovi život.

Přilba zřejmě zachránila muži život

Vzhledem k průběhu nehody a charakteru zranění cyklisty policisté i záchranáři znovu upozorňují na důležitou ochrannou roli cyklistické přilby.

„Existuje reálný předpoklad, že přilba zmírnila způsobené zranění a muži možná zachránila život. Je nepochybné, že její použití v silničním provozu je žádoucím a způsobilým prostředkem odvrácení, či alespoň zmírnění následků škody na zdraví v případě dopravní nehody," připomíná mluvčí policie Gabriela Holčáková.

„Zdravotnická záchranná služba cyklistům jednoznačně doporučuje použití ochranných přileb, a to nejen u dětí, u nichž jde o povinnou výbavu. Případy z praxe opakovaně jasně ukazují, že přilba u řady nehod výrazně zmenší následky pádů či nárazů cyklisty," dodává mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.