Vše začalo ve chvíli, kdy si postavy na mostě všiml strojvedoucí projíždějícího vlaku. Ihned informoval výpravčího a ten policisty. Na místo okamžitě vyrazila hlídka z oddělení železniční policie. Ochránci zákona se objevili v poslední chvíli. Žena právě skočila do vody. Muži v uniformách nezaváhali a vrhli se do řeky. Bezvládné tělo, které ve tmě unášela voda, zachytili a ženu vytáhli na břeh.

Svůj hrdinský čin policisté příliš komentovat nechtěli. Nad tím, že by se v nepřehledné situaci, tmě a chladné vodě mohli sami dostat do potíží, neuvažovali a bez váhání pro ženu skočili. „Zásadní pro nás byla záchrana jejího života,“ řekl jeden z policistů Miroslav Plaček. „Jednali jsme intuitivně. O nějakém nebezpečí jsme nepřemýšleli. Nebyl na to čas. Prostě jsme skočili,“ dodal druhý policista Michal Hejtmánek.

Vytažením ženy na břeh však pro ně záchranná akce neskončila.

„Vzhledem k tomu, že nekomunikovala, byla otřesená a nejprve v bezvědomí, jí policisté po vytažení na břeh poskytovali první pomoc. Pak ji předali přivolaným záchranářům. Ti ji převezli do nemocnice, kde byla hospitalizována,“ uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Vše nasvědčuje tomu, že se jednalo o sebevražedný pokus. „Proč žena chtěla zřejmě spáchat sebevraždu, zatím nevíme,“ dodala mluvčí s tím, že vyslechnuta bude až poté, co to dovolí její zdravotní stav.

Policisté, kteří ženu zachránili, po převlečení uniforem pokračovali ve službě až do středečního rána. „Okolnosti sebevražedného jednání prověřují ostravští kriminalisté,“ uzavřela mluvčí.

Během posledních měsíců jde o druhý podobný zákrok, kdy ostravští policisté zachránili sebevraha ve vodě. V říjnu loňského roku ochránci zákona zasahovali poblíž centra Ostravy, kde se chtěl v řece Ostravici utopit pětatřicetiletý muž. Přivolaní policisté jej nakonec vytáhli na břeh. Bylo to však více než obtížné. Sebevrah se totiž stále ponořoval a odmítal pomoc. Policisté letos za svůj čin převzali ocenění z rukou ředitele ostravské policie.

V Dolní Lhotě se o sebevraždu pokusila ve stejný den i další žena

Shodou okolností se v úterý na Ostravsku pokusila o sebevraždu i další žena (42 let). Po vypití alkoholu a spolykání léků si v podvečerních hodinách lehla na tramvajové koleje u Dolní Lhoty. Naštěstí si jí všimla osádka vozidla projíždějícího nedaleko tratě. V autě seděl dvaatřicetiletý muž o osmatřicetiletá spolujezdkyně. Okamžitě se vydali k ženě, které se snažili pomoci. Vzápětí u nich zastavilo další auto, jehož řidička přivolala záchranáře. Ti sebevražedkyni převezli do nemocnice. Okolnosti případu vyšetřují policisté.