Každý rok tu čeká návštěvníky celá řada novinek. Jednou z nich by nyní mělo být vybudování nového interaktivního koutku s cílem zvýšit zábavnou formou povědomí veřejnosti v oblasti zoologie a ekologie. Konkrétně se jedná o představení anatomie hrocha obojživelného, erbovního zvířete ZOO Ostrava prostřednictvím kosterního modelu v životní velikosti, který bude umístěn v nově zrekonstruovaném pavilonu hrochů.

Chov hrochů obojživelných má v ostravské zoologické zahradě dlouholetou tradici. Začal na podzim roku 1967, kdy do Ostravy přijela hrošice Róza. V roce 1972 zde porodila vůbec první mládě hrocha v tehdejším Československu. Dnes jsou v Ostravě hroši tři – samice Katka, samec Honza a nedávno narozené mládě. Hroši vždy patřili v ostravské zoo k nejoblíbenějším zvířatům, ze kterých se těšili malí i velcí návštěvníci. Díky úspěchům v chovu tohoto vzácného druhu se v roce 2005 stal právě hroch erbovním zvířetem ostravské zoo. Dříve bylo toto atraktivní zvíře chováno poměrně často, postupně ale míst, kde se hroši chovají, ubývá. Dnes už se chovají pouze v zoologických zahradách v Ostravě a v Praze. Hrochů dramaticky ubývá i ve volné přírodě a již několik let jsou zapsáni na Červeném seznamu ohrožených druhů.

„Naše zoo by se ráda chovu hrochů věnovala i do budoucna a ráda by také přiblížila lidem co nejvíce život těchto krásných a impozantních zvířat. Nyní se nám naskýtá výjimečná příležitost představit hrocha z trochu jiné stránky – pomocí modelu kostry v životní velikosti,“ představuje projekt, jímž se uchází o grant v programu PRAZDROJ LIDEM Monika Ondrušová, která je zodpovědná za realizaci projektu. „Pomozte nám svým hlasem získat finance na náš projekt a vybudovat tak zajímavý koutek pro malé i velké návštěvníky naší zoo!“

Celkové náklady na projekt: 210 000 Kč
Požadovaná částka: 165 000 Kč
Kód pro DMS: DMS PLR18
Vše o projektu Prazdroj lidem ČTĚTE ZDE!